Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria, amendă pentru tratamentul aplicat migranților. Curtea de Justiție a UE a decis o amendă de 200 milioane de euro plus o penalitate

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat Ungaria la plata unei amenzi uriașe pentru nerespectarea legislației blocului comunitar privind azilul. În replică, premierul maghiar, Viktor Orban, a criticat decizia instituției supreme de justiție a Uniunii și a numit-o scandaloasă și inacceptabilă. Contrar legislației de la Bruxelles, guvernul de la Budapesta a înăsprit normele prin care solicitanții de azil își pot primi viza pentru a locui în țară. 

Ungaria va trebui să plătească o amendă de 200 de milioane de euro. Mai mult, Budapesta va trebui să achite Executivului european și o sumă zilnică de un milion de euro până când va implementa toate măsurile. 

Lars Bay Larsen, vicepreședintele Curții Europene de Justiție din brut AP Justitia UE amenda Ungaria: ”Ungaria este obligată să plătească Comisiei Europene o sumă forfetară de 200 de milioane de euro. În al treilea rând, Ungaria este obligată să plătească Comisiei o sumă suplimentară de 900.000 de euro pe zi de întârziere începând cu ziua citirii acestei decizii, până când va pune în aplicare decizia începând cu 17 decembrie 2020. Ungaria este condamnată să plătească Comisiei încă 100.000 de euro pe zi de întârziere începând cu ziua citirii acestei decizii, până când va pune în aplicare decizia din 17 decembrie 2020.” 

Reacția premierului Ungariei

Premierul Ungariei a răspuns pe platforma de socializare X. Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene de a amenda Ungaria este scandaloasă și inacceptabilă. Se pare că migranții ilegali sunt mai importanți pentru birocrații de la Bruxelles decât propriii cetățeni europeni, a scris Viktor Orban.  

Disputa datează de mai mulți ani. Contrar deciziei blocului comunitar din 2020, guvernul maghiar a închis așa-numitele zone de tranzit și a înăsprit normele pentru a interzice accesul viitorilor solicitanți de azil. În conformitate cu legislația actuală, oamenii pot depune cereri de azil doar în afara granițelor Ungariei, la ambasadele sale din țări vecine precum Serbia sau Ucraina. Cei care încearcă să treacă granița sunt de obicei expulzați în țările de origine. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE