Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria nu participă la summitul B9, unde e prezent și Iohannis. Aliații discută despre posibilitatea excluderii Budapestei din grup, potrivit Financial Times

Președintele Klaus Iohannis participă, marți, în capitala Letoniei, la Summitul Formatului București 9 (B9), reuniune NATO a Flancului Estic. Discuțiile din Riga vor fi coprezidate de președintele României, alături de cei din Polonia și Letonia. Este acolo, de asemenea, și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. În premieră, la eveniment nu participă Ungaria și, potrivit Financial Times, aliații din estul Europei discută despre posibilitatea excluderii Budapestei din acest club. Premierul ungar Viktor Orbán a blocat sprijinul pentru Ucraina în diferite forumuri, fapt care ar fi generat nemulțumiri printre ceilalți oficiali ai grupului București 9, potrivit sursei.

Klaus Iohannis, prezent la summitul B9. Aliații discută despre posibilitatea excluderii Budapestei din club, potrivit Financial Times

Pe lângă România, din Formatul Bucureşti 9 mai fac parte alte opt state membre NATO și UE din est: Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Estonia, Letonia și Lituania.

Doar că „B9” ar putea deveni „B8”, scrie Financial Times.

Opoziția prim-ministrului Viktor Orban față de sprijinul acordat de alianță Ucrainei în războiul împotriva Rusiei ar fi iritat celelalte state din Formatul 9.

Iohannis va coprezida lucrările summitului alături de preşedintele Letoniei, Edgars Rinkevics, şi cel al Poloniei, Andrzej Duda. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, este și el prezent, printre alții.

Șefii de state din cele nouă țări vor discuta, printre altele, despre consolidarea măsurilor de descurajare și apărare a Flancului Estic, dar și despre intensificarea sprijinului pentru Ucraina în războiul cu Rusia.

Administrația prezidențială de la București a anunțat că șeful statului a pledat pentru „o atenție sporită asupra situației de securitate din regiunea Mării Negre, dar și pentru continuarea măsurilor de sprijin pentru partenerii cei mai expuși din regiune, precum Republica Moldova”.

Reuniunea statelor din Formatul Bucureşti 9 are loc cu o lună înaintea Summitului aniversar al NATO de la Washington, care marchează împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE