Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Undă verde pentru banii destinați fermierilor afectați de criza cerealelor din Ucraina. Ciucă: ”Își pot depune documentele la APIA pentru a beneficia de ajutor”

Fermierii afectați de tranzitul cerealelor ieftine din Ucraina vor putea să depună cereri la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru a primi ajutoare la începutului lunii viitoare. 10 milioane de euro vin de la Comisia Europeană, iar alți 10 milioane de la bugetul de stat. Guvernul decide joi cum vor fi împărțiți acești bani.

În ședința de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre măsurile pe care Executivul le ia pentru a rezolva problemelor fermierilor și a procesatorilor din industria alimentară care sunt afectați de criza cerealelor din Ucraina.

Șeful Executivului a vorbit și despre scrisoarea pe care România, Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia au adresat-o Comisiei Europene pentru modificarea Regulamentului 870/2022, astfel încât să fie asigurat culoarul de tranzit către ţări terţe, fără a afecta fermierii din statele de graniţă.

”Scrisoarea confirmă alocarea unui al doilea pachet de sprijin de aproximativ 100 de milioane de euro pentru fermierii din țările afectate de importurile de produse agricole din Ucraina.

În baza acelor discuții și a răspunsului formulat în scrisoarea primită de la CE, au fost anunțate o serie de măsuri, inclusiv măsuri de salvgardare pe patru produse agricole: este vorba despre grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță”, a anunțat Nicolae Ciucă, în ședința de Guvern.

De asemenea, premierul a precizat că Guvernul va aproba hotărârea prin care fermierii vor beneficia de ajutoare de la Comisia Europeană.

”Azi vom aproba o HG prin care asigurăm mecanismele de alocare a celor 10 milioane de euro de la Comisia Europeană și încă 10 milioane de euro de la bugetul Ministerului Agriculturii.

La 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, fermierii își pot depune documentele la APIA și să beneficieze de acest ajutor financiar.

Pe măsura aprobării fondurilor suplimentare din tranșa a doua de la Comisia Europeană vom aloca și celelalte fonduri, menținând totodată dialogul astfel încât să avem permanent informarea corectă și reală despre ceea ce se întâmplă în sectorul agricol”, a mai precizat șeful Executivului.

De asemenea, Ciucă a precizat că Guvernul vrea să se asigure că ”la nivelul consumatorilor ajung produsele sănătoase și la prețurile decente pe care oamenii pot să și le permită”.

”Începând cu data de 15 mai, femierii care și-au depus documentația până la 23 martie să poată să primească ajutoarele în valoare de 21,6 milioane de euro, iar celălalt pachet în valoare de 22 de milioane de euro , începând cu semestrul doi al acestui an”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE