Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania şi Portugalia promit să continue să coopereze cu privire la ajutorul acordat Ucrainei

Cancelarul german Olaf Scholz, aflat în vizită la Lisabona, şi prim-ministrul portughez Antonio Costa au confirmat miercuri că doresc să continue să coopereze în acordarea de sprijin militar Ucrainei.

Cancelarul Scholz a calificat furnizarea comună a două tancuri de luptă Leopard 2 Ucrainei drept un "semn vizibil" al bunei cooperări dintre cele două ţări, în timp ce premierul Costa a spus că ţara sa este gata să continue sprijinul militar pentru Ucraina împreună cu Germania "în limitele posibilităţilor... dar fără a le diminua capacităţile de apărare", potrivit Agerpres.

Portugalia a fost prima ţară care şi-a luat angajamentul faţă de Germania de a echipa un batalion ucrainean cu tancuri de luptă principale Leopard 2A6. Germania a livrat 18 astfel de tancuri, iar Portugalia trei.

În luna ianuarie, guvernul german a fost de acord să formeze o alianţă pentru a furniza Leopard 2 de fabricaţie germană doar după multe ezitari.

Cancelarul german nu consideră necesare alte salturi calitative în privinţa livrărilor de arme, nici în perspectiva unei posibile ofensive de primăvară a forţelor armate ucrainene.Ceea ce este nevoie acum este, în esenţă, mai mult din ceea ce s-a livrat până acum, a spus Scholz. A menţionat mai ales sisteme antiaeriene, dar şi tancuri de luptă şi vehicule de luptă pentru infanterie, precum şi muniţia necesară pentru acestea."Acesta va fi cu siguranţă punctul central a ceea ce va trebui să facem în viitor, precum şi pentru a asigura această rezistenţă prelungită", a spus Scholz.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE