Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria permite tranzitul de cereale din Ucraina, dar anunță măsuri pentru a-și proteja fermierii

Ungaria a anunțat că va permite în continuare tranzitul de cereale din Ucraina și a dat asigurări că plecarea acestor livrări va fi realizată ”într-o manieră controlată”. Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy, după încheierea discuțiilor purtate la Bruxelles, relatează agenția MTI, citată de Agerpres.

De altfel, ministrul ungar al Agriculturii a precizat că se poartă discuţii cu privire la alte produse ce ar putea fi vizate de actuala interdicție de import, pe lângă grâu, porumb, rapiţă şi floarea soarelui.

Comisia Europeană anunță măsuri adoptate urgent după plângerea adresată și de România

Comisia Europeană a anunţat miercuri că va adopta, în regim de urgenţă, ”măsuri preventive” la grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi rapiţă, în urma unei plângeri formulate la sfârșitul lunii martie de Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia.

Plângerea a fost urmată, săptămâna trecută, de hotărârea Poloniei și Ungariei de a interzice unele importuri de produse agricole din Ucraina. De altfel, alte state din Europa de Est au anunţat că analizează şi ele acţiuni similare.

"Pentru Ungaria, a meritat să adopte o acţiune fermă şi să protejeze interesele fermierilor ungari", a afirmat Istvan Nagy, potrivit sursei citate.

Ministrul ungar al Agriculturii a făcut referire la interdicţia adoptată de autorităţile de la Budapesta și consideră că măsura a forţat Bruxellesul să acţioneze.

Măsurile prin care UE sprijină Ucraina pentru a-și exporta cerealele

Un oficial european a explicat că măsurile preventive adoptate de Comisia Europeană vor permite intrarea cerealelor din Ucraina în cele cinci ţări est europene numai dacă sunt destinate a fi exportate spre alte state UE sau restul lumii. Măsura va fi valabilă până la finele lunii iunie.

Din cauza unor blocaje logistice şi a distanţelor mai scurte, milioane de tone de cereale din Ucraina, ce sunt mai ieftine decât cele produse în UE, ajung în ţările vecine. Acest lucru a dus la reducerea prețurilor și a vânzărilor pentru fermierii din aceste ţări.

În aceste condiţii, au crescut nemulţumirile în rândul fermierilor din Europa Centrală şi de Est cu privire la valul de importuri de cereale ieftine din Ucraina, scutite de taxe vamale până în luna iunie 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE