Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un val uriaș de căldură a lovit Pakistanul: Temperaturile au depășit 52 de grade

Temperaturile au depășit 52 de grade Celsius în provincia sudică pakistaneză Sindh, cea mai ridicată temperatură din această vară și aproape de recordul țării, pe fondul unui val de căldură în curs de desfășurare, a anunțat luni biroul de meteorologie, potrivit Reuters.

Temperaturile extreme din Asia din ultima lună s-au agravat cel mai probabil ca urmare a schimbărilor climatice, a declarat o echipă internațională de cercetători.

În Mohenjo Daro, un oraș din Sindh cunoscut pentru siturile arheologice care datează din civilizația Indus Valley Civilization, construită în 2500 î.Hr., temperaturile au urcat până la 52,2 C (126 F) în ultimele 24 de ore, a declarat pentru Reuters un oficial de rang înalt al Departamentului de Meteorologie din Pakistan, Shahid Abbas.

Această valoare este cea mai ridicată din acest an și s-a apropiat de maximele record ale orașului și ale țării, de 53,5 C (128,3 F) și, respectiv, 54 C (129,2 F).

Mohenjo Daro este un oraș mic, care se confruntă cu veri extrem de calde și ierni blânde, precum și cu precipitații scăzute, dar piețele sale limitate, inclusiv brutării, ceainării, mecanică, magazine de reparații electronice și vânzători de fructe și legume, sunt de obicei pline de clienți.

Însă, odată cu actualul val de căldură, magazinele nu văd aproape deloc clienți.

„Clienții nu vin la restaurant din cauza căldurii extreme. Stau degeaba la restaurant cu aceste mese și scaune și fără niciun client", a declarat Wajid Ali, 32 de ani, care deține o tarabă de ceai în oraș.

”Fac băi de mai multe ori pe zi, ceea ce mă ușurează puțin. De asemenea, nu există energie electrică.”, a mai spus un altul.

Cea mai mare temperatură înregistrată în Pakistan a fost în 2017, când temperaturile au ajuns la 54 C (129,2 F) în orașul Turbat, situat în provincia sud-vestică Balochistan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE