Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un tractorist ar fi găsit o rachetă hipersonică Kinjal pe un câmp. Armata rusă nu știa că o pierduse

Consilierul ministrului ucrainean de Interne, Anton Gerashchenko, a scos la iveală o întâmplare greu de imaginat. Acesta susține că armata rusă ar fi pierdut o rachetă Kinjal pe un câmp, iar proiectilul a fost găsit de un tractorist.

Totul s-ar fi întâmplat pe 11 august, în regiunea Tula, din vestul Rusiei, când racheta Kinjal s-ar fi desprins de pe un avion MiG-31, singurul capabil să lanseze astfel de rachete. Iar tractoristul ar fi descoperit racheta pe 12 septembrie. Acesta a văzut "un obiect ciudat" înfipt în pământ, la doi kilometri de satul Biriulevka și a anunțat imediat autoritățile. Specialiștii au considerat că este periculos ca racheta Kinjal să fie scoasă din pământ și au decis să o detoneze la fața locului, după ce au evacuat o parte din locuitorii din zonă.

Cea mai modernă rachetă a Rusiei a fost pierdută pe un câmp

Publicațiile ucrainene susțin că incidentul a fost cauzat de o probabilă defecțiune a avionului, în timpul unei misiuni de a bombarda un aerodrom ucrainean din regiunea Ivano-Franivsk.

Timp de o lună, armata rusă nu a căutat racheta, iar explicația o dă tot Anton Gerashchenko. Consilierul ministrului ucrainean de Interne susține că militarii ruși și-au făcut "un obicei de a raporta de fiecare dată că misiunea a fost îndeplinită" și că așa s-a întâmplat și în acest caz. În consecință, Ministerul Apărării nu a declanșat vreo operațiune de căutare.

Racheta hipersonică Kinjal Kh-47 este cea mai avansată pe care o au rușii și costă 2,6 milioane de dolari. Aceștia au subliniat că niciun sistem de apărare antiaeriană din lume nu o poate intercepta, însă realitatea de pe câmpul de luptă din Ucraina îi contrazice. Au existat mai multe dovezi prin care ucrainenii au reușit să intercepteze astfel de rachete Kinjal, cu ajutorul sistemelor americane Patriot. Prima a fost în mai 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE