Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia a bombardat cu rachete hipersonice zone rezidențiale și infrastructură critică din Ucraina. Zelenski: ”Ocupanții nu pot decât să terorizeze civilii”

Rusia a anunțat joi că a folosit rachete supersonice de tip Kinzhal în bombardamente masive asupra Ucrainei, relatează agenția Reuters. În urma atacului, șase oameni au murit și au fost distruse elemente de infrastructură critică și clădiri rezidențiale din zece regiuni, a precizat președintele ucrainean Volomimir Zelenski.

Bombardamentul în care militarii ruși au folosit rachete cu rază lungă de acțiune a avut loc, joi, în regiunea Lvov, din vestul Ucrainei.

”În această noapte (joi noaptea, n.red), inamicul a lansat încă un atac aerian masiv asupra Ucrainei. Alarmele aeriene au sunat în Capitală aproape șapte ore. În tot acest timp, rușii au lansat aproape toate tipurile de arme - de la drone kamikaze Shahed, la rachete de croazieră”, a precizat șeful administrației militare din regiunea Kiev, Serhiy Popko, citat de agenția Ukrinform.

Atacurile au vizat infrastructură critică și clădiri civile.

”Ocupanții nu pot decât să terorizeze civilii. Este tot ce pot face, dar asta nu îi va ajuta. Nu vor evita responsabilitatea pentru tot ceea ce au făcut”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, conform The Guardian.

Oficialii de la Kiev susțin că Rusia a lansat șase rachete supersonice de tip Kinzhal, pe care militarii ucraineni nu le-au putut doborî. Rusia ar dispune doar câteva zeci de astfel de rachete despre care președintele rus Vladimir Putin vorbește frecvent în discursurile sale.

Ce sunt rachetele supersonice Kinzhal

Potrivit agenției Reuters, Kinzhal înseamnă pumnal în limba rusă. Aceste rachete sunt lansate din aer și sunt capabile să transporte focoase nucleare sau convenționale.

Rachetele supersonice Kinzhal au o rază de acțiune de până la 2.000 de kilometri și pot transporta o încărcătură de 480 de kilograme. Pot atinge viteze de zece ori mai mari decât viteza sunetului (Mach 10), adică de peste 12.000 de kilometri pe oră.

Acestea sunt unele dinte cele șase arme de ultimă generație care au fost prezentate de președintele rus Vladimir Putin în martie 2018.

În decembrie 2021, cu două luni înainte e invadarea Ucrainei, Putin a afirmat că Rusia este liderul mondial în materie de rachete hipersonice. Armata rusă a trimis avioane de luptă, dotate cu rachete Kinzhal, prima oară în Siria, în anul 2021, a precizat un analist militar, citat de Reuters

Ministerul rus al Apărării a anunțat că a lansat o rachetă Kinzhal asupra unui depozit de muniții din sud-vestul Ucrainei la data de 19 martie 2022, prima utilizare cunoscută a armei în luptă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE