Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia livrează Ucrainei încă 10 tancuri Leopard, dar și avioane MiG-29

Polonia va transfera încă 10 tancuri Leopard 2, în condițiile în care instruirea militarilor ucraineni privind modul de folosire a acestor blindate s-a încheiat, a anunțat joi ministrul polonez al Apărării, citat de publicația Kiev Independent. De asemenea, Slovacia a confirmat că, împreună cu Polonia, va trimite avioane de luptă MiG-29 în Ucraina.

”Vorbim despre un batalion de tancuri grele, pe care Polonia le-a transferat deja, iar aliații noștri le vor trimite în scurt timp în Ucraina”, a declarat ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, potrivit sursei citate.

Polonia a coordonat demersurile occidentale pentru trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina, primul lot de patru astfel de blindate fiind trimis pe 24 februarie.

De asemenea, ministerul polonez al Apărării a precizat că autoritățile de la Varșovia sunt pregătite să înființeze un centru de mentenanță a tancurilor transferate în Ucraina.

„Va fi provocare să furnizăm piese de schimb deoarece fabricarea acestor tancuri s-a oprit în urmă cu 20 de ani. Dar suntem pregătiți să reluăm producția. În prezent, purtăm discuții cu germanii pentru a ne asigura că tancurile Leopard care au fost deja livrate sau care vor fi trimite în Ucraina sunt întreținute în Polonia în baza cooperării noastre”, a afirmat oficialul polonez.

La rândul său, ministrul slovac Apărării a confirmat că Slovacia și Polonia sunt pregătite să trimită avioane de luptă de tip MiG-29 în Ucraina, în cadrul unui efort comun.

”Consider că a venit timpul să luăm o decizie. Mor oameni în Ucraina”, a afirmat ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, care a subliniat că este ”inuman și iresponsabil” ca războiul să fie politizat.

Nad a declarat încă de pe 1 martie pentru agenția The Associated Press că Slovacia vrea să transfere 10 dintre cele 11 avioane MiG-29, iar ultimul dintre acestea va ajunge într-un muzeu.

Slovacia a acordat Ucrainei un ajutor în valoare de 168 de milioane de euro, de la începutul invaziei ordonate de președintele rus Vladimir Putin.

Potrivit Kiev Independent, premierul leton Krisjanis Karins a declarat pentru publicația germană Der Spiegel, pe 4 martie, că este încrezător că aeronavele de luptă vor fi livrate Ucrainei de către țările occidentale, considerând că este "o chestiune de timp" până când decizia va fi luată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE