Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Polonia va livra Ucrainei zece tancuri Leopard 2 în această săptămână

Publicat de: Euronews

Polonia va livra săptămâna aceasta Ucrainei zece dintre tancurile sale de luptă Leopard, a anunţat marţi ministrul polonez al apărării, informează AFP, citată de Agerpres.

„Polonia va livra săptămâna aceasta Ucrainei 10 tancuri Leopard 2A4”, a declarat Mariusz Blaszczak în faţa unor jurnalişti la Varşovia, înainte de a urca în avion cu destinaţia Stockholm, unde va participa la reuniunea miniştrilor apărării ai ţărilor din Uniunea Europeană.

Polonia a promis la sfârşitul lui ianuarie că va trimite în total 14 tancuri Leopard 2 Kievului şi patru au fost deja livrate pe 24 februarie, exact la un an de la declanşarea invaziei ruse.

Polonia va instala un centru de mentenanță pentru tancuri

Ministrul polonez a adăugat că Polonia va instala un centru de mentenanţă pentru tancurile utilizate în Ucraina.

„Suntem gata să inaugurăm un centru de mentenanţă în Polonia ce va repara şi va asigura întreţinerea de tancuri Leopard livrate Ucrainei”, a spus Blaszczak, adăugând că intenţionează să evoce problema în timpul discuţiilor pe care le va avea cu ministrul german al apărării, Boris Pistorius.

„Problema fundamentală pe care o vom discuta este slaba disponibilitate a pieselor de schimb pentru tancurile Leopard”, a precizat Blaszczak. „Contez pe ministrul (german Boris) Pistorius pentru ca el să facă uz de influenţa sa asupra industriei germane, pentru ca piesele de schimb pentru Leopard să fie livrate”, a adăugat ministrul polonez.

Polonia, unul dintre cei mai mari susținători ai Ucrainei

Polonia este unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai Kievului după ce Rusia şi-a lansat invazia în urmă cu un an, pe 24 februarie 2022, şi îi îndeamnă pe aliaţii săi din NATO şi UE să-şi sporească ajutorul militar pentru Ucraina.

Varşovia s-a arătat cu precădere presantă la adresa Germaniei, iniţial reticentă, dar care la sfârşitul lui ianuarie a dat undă verde pentru trimiterea de tancuri Leopard 2 în Ucraina de către alte ţări, printre care Polonia, Suedia, Finlanda şi Portugalia.

Până la invadarea Ucrainei de către Rusia, Germania îşi construise, de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial, strategia refuzând intervenţii militare şi livrări de arme unor ţări aflate în război.

Polonia şi-a sporit propriile achiziţii de arme şi şi-a majorat bugetul militar la peste 4% din Produsul Intern Brut în 2023. Această ţară găzduieşte de asemenea peste un milion de refugiaţi ucraineni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE