Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un start-up japonez speră să rivalizeze cu SpaceX cu un nou balon-capsulă care poate duce pasageri în spațiu

Un start-up japonez a anunțat marți că intenționează să lanseze zboruri comerciale cu balonul pentru vizionarea spațiului cosmic, potrivit AP.

Directorul general al companiei, Keisuke Iwaya, a declarat că pasagerii nu trebuie să fie miliardari, să treacă printr-o pregătire intensă sau să aibă cunoștințele lingvistice necesare pentru a zbura într-o rachetă.

"Este sigur, economic și blând pentru oameni. Ideea este de a face turismul spațial accesibil pentru toată lumea ", a declarat Iwaya reporterilor. El a spus că vrea să "democratizeze spațiul".

Cum este construit balonul

Compania, Iwaya Giken, cu sediul în Sapporo, în nordul Japoniei, lucrează la acest proiect din 2012 și spune că a dezvoltat o cabină etanșă cu două locuri și un balon capabil să se ridice până la o altitudine de 25 de kilometri, de unde se poate vedea clar curba Pământului.

Deși pasagerii nu se vor afla în spațiul cosmic - balonul urcă doar până aproximativ la mijlocul stratosferei - ei vor fi mai sus decât zboară un avion cu reacție și vor avea o vedere neobstrucționată a spațiului cosmic.

Cât ar costa zborul

Compania a făcut echipă cu marea agenție de turism japoneză JTB Corp care a anunțat că intenționează să colaboreze la proiect atunci când compania va fi pregătită pentru o călătorie comercială. Inițial, un zbor ar costa aproximativ 24 de milioane de yeni (180.000 de dolari), dar Iwaya a declarat că își propune ca, în cele din urmă, să scadă prețul la câteva milioane de yeni (câteva zeci de mii de dolari).

În timp ce întreprinderile spațiale japoneze au rămas în urma companiilor americane precum SpaceX, Iwaya a declarat că scopul său este de a face spațiul mai accesibil.

SpaceX a lansat în aprilie trei oameni de afaceri bogați și însoțitorul lor astronaut către Stația Spațială Internațională pentru 55 de milioane de dolari fiecare - primul zbor charter privat al companiei către laboratorul orbital, după ce timp de doi ani a transportat astronauți acolo pentru NASA.

Prima călătorie, la sfârșitul anului

Dar, spre deosebire de o rachetă sau de un balon cu aer cald, nava Iwaya Giken va fi ridicată de heliu care poate fi în mare parte reutilizat, au declarat oficialii companiei, iar zborurile vor rămâne în siguranță deasupra teritoriului sau spațiului aerian japonez. Prima călătorie este planificată încă de la sfârșitul acestui an.

Balonul, care poate transporta un pilot și un pasager, ar urma să decoleze de la un port pentru baloane din Hokkaido, să se ridice timp de două ore până la o înălțime de 25 de kilometri și să rămână acolo timp de o oră înainte de o coborâre de o oră. Cabina din plastic în formă de tambur are un diametru de 1,5 metri și mai multe ferestre mari pentru a permite o vedere a spațiului de deasupra sau a Pământului de dedesubt, a precizat compania.

Cererile pentru o călătorie de vizionare a spațiului au fost deschise marți și vor continua până la sfârșitul lunii august. Primii cinci pasageri selectați vor fi anunțați în octombrie, au precizat reprezentanții companiei, iar zborurile vor fi la aproximativ o săptămână distanță, în funcție de vreme.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE