Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un nou episod din conflictul IPS Teodosie - Biserica Ortodoxă, după ce Arhiepiscopia Tomisului a impus alte trei zile de post. Reacția BOR

Credincioșii din Arhiepiscopia Tomisului trebuie să țină trei zile de post, de luni până miercuri, conform unui ordin circular transmis de Arhiepiscopie. Postul a fost impus chiar înainte de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, care va avea loc joi, 29 februarie, atunci când se va discuta inclusiv cererea de a transforma Arhiepiscopia Tomisului în Mitropolie.

Arhiepiscopia Tomisului a instituit alte trei zile de post

Postul ar fi fost „instituit pentru împlinirea dorinței poporului de pace, rânduială și descoperire a adevărului”.

Într-un răspuns transmis către Euronews, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a spus:

„Demersul respectiv sfidează de data aceasta și Tipicul Bisericii: săptămâna viitoare (prima din perioada Triodului, care se încheie cu sărbătoarea Învierii) nu se postește.

Evident, credincioșii nu pot fi obligați să postească, întrucât nu trăiesc într-un coșmar bisericesc totalitar. Datoria oricărui creștin este urmarea liberă a lui Hristos și a rânduielilor Bisericii.

Calendarul ortodox este limpede și bine cunoscut de orice credincios adevărat.”

Într-un comunicat transmis la începutul lunii, Cancelaria Sfântului Sinodul anunța că va discuta joi și „actele de răzvrătire, indisciplină și presiune publică” din partea Arhiepiscopului Teodosie.

Solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost respinsă și în 2003. Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, este inculpat în dosarul DNA în care este acuzat de cumpărare de influență.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE