Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un nou an școlar cu probleme vechi. În Iași, copiii merg la școală în clădiri fără autorizații sanitare

Un nou an școlar începe luni cu probleme vechi. Peste 13 la sută dintre școlile din județul Iași nu au autorizație sanitară de funcționare. Printre motive se numără apa cu nitrați și toaletele din curte.

Sunt însă elevi care vor păși și în acest an în clădiri vechi de 160 de ani. Alte câteva sute învață în condițiile de acum 60 de ani. Directorii de școală fac solicitări la primării, însă răspunsul e același: nu sunt bani.

Pentru 40 de elevi din satul Glăvănești școala începe ca acum 60 de ani. Într-o clădire veche cu o podea la fel de veche. Este din lemn și are crăpături.

Școala din satul Glăvănești este una dintre cele patru din comuna Andrieșeni județul Iași cu toaletă în curte. Ceea ce ar trebui să fie grup sanitar, este de fapt o construcție mică, cu trei uși din bucăți de lemn, pe alocuri rupte. Pare desprins dintr-o altă epocă. Când ușa se deschide se vede cum s-a dat cu var și un mic perete despărțitor între două găuri din podea. Nici nu poate fi vorba de intimitate.

În urmă cu aproape patru ani, Guvernul a alocat pentru fiecare școală din comuna Andrieșeni o sumă de bani. În total aproape 400 de mii de lei. La școala din Glăvănești, de exemplu, au fost dați 74 de mii de lei.

De 168 de mii de lei ar fi nevoie pentru ca elevii de la școala din Glăvănești să aibă un grup sanitar decent în interiorul școlii. Din lipsă de fonduri, ei merg tot la toaleta din spatele școlii.

„ O parte din sumă a fost folosită pentru proiectare. Toate toaletele în interior din cele patru școli au fost proiectate. S-au cheltuit bani destui pentru că și proiectarea asta, așa e la noi, costă mai mult decât execuția. Banii rămași nu sunt suficienți pentru execuție. Primăria spune mereu de ani și ani că nu are bani.”, a declarat prof. Dumitru Cucoranu - directorul Școlii Gimnaziale Andrieșeni, Iași.

Toate școlile din comuna Andrieșeni sunt vechi. Școala din centrul comunei are acoperișul spart. Un alt corp de clădire în care este amenajată o clasă pentru elevii de a opta, este veche din 1860. Tencuiala este căzută, se văd fisuri.

Contactați telefonic și la primărie, primarul și viceprimarul comunei Andrieșeni nu au răspuns întrebărilor adresate de reporterul Euronews. Potrivit ministrului educației, mai sunt 500 de școli cu toatele în curte. În urmă cu câțiva ani, peste 2.500 de unități de învățământ erau în această situație. În ultimii zece ani, cel puțin opt copii au murit în fosele septice din România, unii dintre ei la școală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE