Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Educației, despre elevul care ar fi fost abuzat la o școală din București: ”Am aflat din presă”

Inspectoratul Școlar al Municipiului București a făcut verificări la Școala Gimnazială "Nicolae Titulescu" în cazul unui copil care ar fi fost abuzat sexual de colegi.

05/03/2024 , 13:32

Directoarea școlii ar urma să fie demisă

Conform surselor guvernamentale, Inspectoratul va propune demiterea directoarei. Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Educației, Ligia Deca, accelerarea procedurilor de verificare, care sunt făcute de Inspectoratul Școlar Județean. Inițiall, sunt făcute cercetări prelabile, iar apoi cercetare disciplinare, după caz.

Însă după toate datele prezentate de ministrul Ligia Deca, reiese că, dincolo de investigația Politiei, directoarea nu ar mai rămâne în funcție. Ea nu a informat Inspectoratul și nu a informat nici DGASPC, pe motiv că era vacanță.

05/03/2024 , 11:33

Ligia Deca cere verificări suplimentare în cazul elevului care ar fi fost abuzat: E normal ca cei care au greșit să fie sancționați

Ministrul Educației a declarat marți că a trimis corpul de control la Școala Gimnazială "Nicolae Titulescu" pentru a face verificări în cazul elevului care ar fi fost abuzat sexual. Ligia Deca a punctat că a aflat din presă despre acest caz, în condițiile în care instituția pe care o conduce nu a fost înștiințată de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Trebuie să avem toleranță zero față de violența în școli. Una dintre principalele misiuni ale conducerii școlii este asigurarea unei climat de siguranță atât pentru elevi, cât și pe cadrele didactice”, a precizat Ligia Deca.

Ministrul Educației a spus că a discutat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București care a avut un control la fața locului și a elaborat un raport în acest caz.

Am decis ca începând de astăzi să trimitem corpul de control al Ministerului Educației pentru a avea și un punct de vedere suplimentar, obiectiv, în așa fel încât să ne asigurăm că toate procedurile cu privire la privire la prevenirea și adresarea cazurilor de violență în școli sunt respectare”, a mai menționat Deca.

Ligia Deca: ”Există o serie întreagă de constatări care țin de neinformarea unor entități”

”Acel raport citează din documentele care s-au aflat la dispoziția echipei. A fost un raport întocmit rapid pentru a avea un prim răspuns. Există o serie întreagă de constatări care țin de neinformarea unor entități care trebuiau informate despre aceste cazuri, de exemplu Consiliul de administrației al școlii sau comisia care ar trebui să vizeze cazurile de violență.

Ministerul Educației nu a fost notificat de școală sau de Inspectorat. Am aflat din presă despre acest subiect”, a menționat Deca.

Directoarea școlii, acuzată că nu a înștiințat Inspectoratul Școlar încă de la primul cazul de abuz în 2022

”Acest lucru va fi cercetat de către Corpul de Control al Ministerului Educației.

Vrem să vedem nu numai ce s-a întâmplat în școală, dar și ce s-a întâmplat din punct de vedere al comunicării școlii cu alte entități care ar trebui să fie responsabile, fie că e vorba despre școală, Poliție, fie DGASPC.

Orice sesizare, că vine din partea unui elevi, a unui părinte, fiind vorba despre un caz de violență în școală trebuie tratat foarte serios.

Indiferent dacă se confirmă sau nu, trebuie parcurse toate etapele din procedură pentru prevenirea violenței în școli”, a mai spus ministrul Educației.

Întrebată despre comportamentul directoarei care nu ar fi făcut verificări în primul caz de abuz deoarece era perioada de vacanță, Ligia Deca a punctat că ”un caz de violență în școală trebuie tratat foarte serios.

”Orice sesizare, că vine din partea unui elevi, a unui părinte, fiind vorba despre un caz de violență în școală trebuie tratat foarte serios.

Indiferent dacă se confirmă sau nu, trebuie parcurse toate etapele din procedură pentru prevenirea violenței în școli.

Ligia Deca: ”Raportul preliminar al Inspectoratului ne sesizează o serie de abateri de la procedură”

Raportul preliminar al Inspectoratului ne sesizează o serie de abateri de la procedură.

Avem o procedură care vizează toate obligațiile conducerii școlii. De asemenea, avem Corpul de control al ministerului pentru a documenta exact acest lucru, în ce măsură procedura a fost respectată de către toate părțile implicate.

Dacă vom constata că a fost încălcată procedura, cei responsabili vor suporta toate rigorile legii. Trebuie să avem zero toleranță pentru abateri,

E normal ca cei care au greșit să fie sancționați.”, a afirmat ministrul Educației.

Întrebată dacă unitățile de învățământ au început să raporteze cazurile de abuz, așa cum prevede noua procedură în vigoare din anul școlar 2023 - 2024, ministrul Educației a explicat că va fi verificată în cadrul inspecțiilor respectarea noilor prevederi.

”Procedura a fost intrată în vigoare relativ recent. Ne-am propus ca la inspecții să putem să verificăm și aplicarea ei. Până când nu avem un școlar încheiat nu putem să documentăm statistic respectarea ei într-un mod profesionist”, a mai spus ea.

05/03/2024 , 10:59

Părinții elevilor se tem să-și mai lase copiii la școală

Părinții elevilor care învață la Școala Gimnazială "Nicolae Titulescu", unde un copil ar fi fost violat de două ori, se tem să-i mai lase la ore pe cei mici deoarece cred că unul dintre agresori încă ar învăța acolo. Zeci de oameni au protestat în fața unității de învățământ. Conducerea i-a invitat la o ședință cu părinții, cu ușile închise.

Tatăl copilului agresat nu a fost lăsat să intre, pe motiv că și-a transferat băiatul de acolo. Vă avertizăm! Urmează informații care vă pot afecta emoțional.

Tatăl copilului: ”Nu am intrat cu scandal, noi am intrat să vedem ce se întâmplă în școala asta, ce s-a întâmplat cu băiatul meu. Copilul tău nu mai e în școală și nu ai voie în școală!”

Bărbatul a ieșit în lacrimi din școală pentru că nu a fost lăsat să participe la ședința cu părinții. Au participat, în schimb, părinții celorlalți elevi. Oamenii au cerut explicații conducerii după ce au aflat din presă că în școală ar fi avut avut loc cel puțin două agresiuni sexuale.

Părintele unui alt elev: ”S-a discutat despre cum să mărim numărul paznicilor în școli, dar se pare că nu se poate face nimic că nu e buget. Au spus că sunt zăvoare la băi, mie pot să vă spun că mi-a spus copilul acasă că n-au fost. Acum, știți cum este, se mai rup, nu se mai rup. Cert este că acum erau”.

Revolta părinților a început după ce presa a vorbit despre cazul unui elev de șase ani, care în anul 2022 i-a povestit mamei și psihologilor că ar fi fost violat de un coleg în toaleta școlii.

Cazul a fost clasat la momentul respectiv, pentru că agresorul era minor și nu putea fi tras la răspundere. O înregistrare între mama băiatului agresat și directoarea unității de învățământ arată că nici în școală nu s-ar fi luat vreo măsură.

Discuție între mama victimei și directoarea Școlii nr. 3 „Nicolae Titulescu”, august 2022

Mama victimei: ”Am nevoie de un număr de înregistrare în legătură cu sesizarea despre care am venit și v-am spus, cu minorul care a fost abuzat în toaleta școlii.

Directoare: Păi, doamnă, au trecut două luni.

Mama victimei: Știu că au trecut două luni, dar trebuie să știu dacă s-a făcut o anchetă internă.

Directoare: Anchetă internă? Păi ați ajuns la poliție.

Întrebat dacă a primit vreo explicație din partea directoarei școlii, tatăl a răspuns: ”Prima oară a fost în vacanță. Ne-a trimis la Poliție”.

Mama victimei: ”Agresorul încă e în școală”

Potrivit mamei victimei, incidentul s-a repetat un an mai târziu, mai exact în decembrie 2023, fiul ei ar fi fost din nou abuzat. De această dată, de un alt elev.

Mama victimei: ”Anul trecut în decembrie copilul nostru într-o sâmbătă am aflat că joi a lipsit de la sport. S-a dus la toaletă și doamna nici nu s-a dus după el.

Ne-am dus la spitalul «Grigore Alexandrescu». L-a consultat șefa de la Chirurgie. Mi-a spus: «mami, da, se confirmă».

Ne-am dus la Poliție, am dat declarații. Ne-am dus la IML și acolo s-a confirmat în raport. Agresorul încă e în școală”

Cazul a fost preluat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Între timp și Inspectoratului Școlar București a deschis o anchetă și verifică modul în care unitatea de învățământ a gestionat cazul.

Directoarea școlii, acuzată c-ar fi șters imagini de pe camerele de supraveghere

Mama victimei: ”Doamna directoare de ce a șters camerele? De ce a umblat dânsa și a scos pe stick? Și a spus celor de la omoruri ca se suprapun zilele”

Reacția conducerii Școlii Gimnaziale ”Nicolae Titulescu”: ”Am considerat oportun să existe discreție”

După tot scandalul făcut public, școala a avut o primă reacție printr-un comunicat de presă. În acesta arată că a colaborat din prima clipă cu poliția și le-a pus la dispoziție toate informațiile necesare. Totodată, conducerea instituției susține că a ales să trateze cu discreție subiectul, pentru ca elevii să nu aibă de suferit.

”Când ne-a fost sesizată posibilitatea comiterii de abuz asupra unui elev, de către un alt elev al școlii, am pus la dispoziția organelor abilitate, din prima clipă, absolut toate informațiile necesare clarificării situației. Din perspectiva instituției noastre si a prerogativelor legale ce ne revin, am desfășurat, în egală măsură, anchete interne, în spiritul unei maxime transparențe și dorinței sincere de a clarifica toate aspectele.

Menționăm că din considerente legale și procedurale, cât și pentru a proteja intimitatea elevilor potențial implicați, până la concluziile oficiale ale unei anchete, am considerat oportun să existe discreție cu privire la caz, neasumând riscul traumatizării psiho-emoționale sau excluziunii pentru vreun copil înscris la școala noastră”, se arată într-un comunicat al Școlii Gimnaziale nr. 3 „Nicolae Titulescu”.

04/03/2024 , 15:23

Cazul copilului abuzat sexual la școală, preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul București

Un reprezentant al Ministerului Educației a fost prezent la Școala Gimnazială "Nicolae Titulescu" unde există suspiciuni că s-ar fi produs ”parte reprobabile”. Ministerul Educației a anunțat că acest caz a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

”Urmare a informațiilor apărute în spațiul public privind suspiciunea producerii unor fapte reprobabile în incinta unei unități de învățământ din Municipiul București, un reprezentant al Ministerului Educației s-a deplasat în cursul dimineții de astăzi, 4 martie, în școala în cauză, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

Cazul este preluat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București. În același timp, în limitele sale de atribuții, o echipă a Inspectoratului Școlar al Municipiului București verifică atât modul în care conducerea unității de învățământ a gestionat acest caz, cât și măsurile dispuse de aceasta, conform competențelor ce îi revin, în vederea soluționării aspectelor semnalate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

Ligia Deca: Agresiunile și comportamentele abuzive sunt incompatibile cu un mediu școlar sănătos

”Violența, agresiunile și comportamentele abuzive sunt incompatibile cu un mediu școlar sănătos și sigur. Am solicitat Inspectoratului Școlar al Municipiului București să transmită Ministerului Educației concluziile cercetării. În aceeași măsură, reiterez obligația școlilor de a întreprinde demersurile prevăzute în Procedura privind gestionarea cazurilor de violență, care stabilește foarte clar pașii de urmat în cazul agresiunilor de orice tip, indiferent dacă sunt semnalate de elevi, cadre didactice sau părinți”, a declarat Ministrul Educației, Ligia Deca.

Știrea inițială

”Am fost acolo împreună cu inspectorul şcolar general pentru a însoţi echipa de control pe care dumnealui a numit-o în vederea cercetării aspectelor semnalate de către părinţii protestatari, pe de o parte. Pe de altă parte, nu putem rezolva lucrurile în stradă.

Prin urmare, solicitarea părinţilor de a avea discuţii cu toţi părinţii prezenţi acolo este imposibil de îndeplinit. Am lăsat echipa de control să îşi facă treaba", a declarat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Sorin Ion, conform Agerpres.

Sorin Ion a precizat că nu se poate pronunța în acest caz, în condițiile în care există o anchetă în desfășurare.

”Este în cercetare de către organele de anchetă, nu îmi permit să mă pronunţ asupra acestor fapte. La nivelul şcolii noi putem să verificăm dacă s-au respectat procedurile noastre administrative. Dacă şcoala a fost informată oficial, ce măsuri a luat, dacă nu a luat, de ce nu le-a luat. Nu m-am dus acolo să fac anchete personal. (...) Ceea ce reclamau părinţii este asigurarea securităţii copiilor lor la şcoală”, a mai spus secretarul de stat.

Părinții copilului care are acum 10 ani reclamă faptul că acesta a fost abuzat sexual de două ori în toaleta școlii, notează Antena 3. Prima faptă ar fi avut loc în iunie 2022, pe când copilul avea opt ani. Mai mult, ei acuză conducerea unității de învățământ că a mușamalizat cazul, în timp ce minorul a devenit ținta bullyingului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE