Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un comandant ucrainean spune că tancurile franceze "sunt nepotrivite" pentru contraofensivă

Contraofensiva Ucrainei a început în prima săptămână din luna iunie, iar la aproape o lună distanță, progresele sunt mici, dar importante. Între timp, un comandant ucrainean avertizează că unele echipamente militare primite de la aliații occidentali nu sunt potrivite, în special tancurile ușoare franceze AMX-10 RC. Iar motivul îl reprezintă blindajul.

"Ele sunt folosite pentru foc de susținere, datorită blindajului lor ușor. Au un armament bun, iar instrumentele lor de observație sunt foarte bune. Dar din păcate, au un blindaj fragil, ceea ce le face nepotrivite. Au existat cazuri în care un proiectil de 152 de milimetri a explodat lângă un astfel de tanc și șrapnelul a perforat blindajul", a spus comandantul batalionului 37 de infanterie navală, sub pseudonimul de "Maiorul Spartanets", potrivit Euronews.com.

Tancurile ușoare franceze AMX-10 RC ar fi nepotrivite pentru contraofensiva Ucrainei

Acesta susține că, din această cauză, echipajul unui asemenea tanc a murit: "Un proiectil a explodat lângă vehicul, fragmentele au perforat blindajul, iar muniția de la bord a fost detonată. Din păcate, echipajul de patru persoane au rămas în interior, au fost uciși în interiorul vehiculului blindat".

Militarul a făcut aceste precizări după ce a analizat prestația tancurilor AMX-10 RC pe frontul din regiunea Donețk, acolo unde rușii folosesc armament greu. Aceste tancuri ușoare au fost trimise pe câmpul de luptă din Ucraina după ce președintele Franței Emmanuel Macron a promis, în ianuarie, că le va dona Ucrainei.

Acestea au ajuns la destinație peste patru luni. Ele sunt dotate cu roți, în loc de șenile, ceea ce le oferă o mobilitate foarte mare. Au tracțiune 6x6, au un tun de 105 milimetri și sunt excelente pentru misiuni de recunoaștere.

Însă nu doar blindajul este punctul slab al acestor AMX-10 RC, ci și cutiile de viteză. În opinia sa, acest aspect este cauzat de utilizarea lor pe teren foarte accidentat și alunecos, ceea ce face ca ambreiajele să cedeze.

Blindajul unui AMX-10 RC este fragil

"Să trimiți aceste vehicule să fie distruse este fără sens, pentru că este riscant, în primul rând, pentru echipaj", a spus "Maiorul Spartanets", care nu a precizat câte astfel de vehicule au fost distruse și nici nu a oferit vreo dovadă vizuală. Totodată, acesta spune că soldații săi au fost antrenați timp de o lună în Franța, pentru a învăța cum să utilizeze astfel de vehicule, însă că acel antrenament nu a fost suficient pentru a putea să le controleze pe deplin.

În ianuarie, atunci când Emmanuel Macron a anunțat că Franța va trimite în Ucraina astfel de vehicule, expertul militar francez Michel Goya a remarcat că mobilitatea ridicată a acestor vehicule blindate le-a făcut foarte utile "pentru a fi utilizate în unitățile de artilerie din spatele liniei frontului" sau pentru exploatarea rapidă a breșelor din prima linie. Acesta a recunoscut însă că AMX-10 RC nu este făcut "pentru lupta împotriva tancurilor cu armament mai greu", ceea ce le face prea slabe pentru a face față "întregii muniții moderne anti-tanc de pe câmpul de luptă".

Potrivit site-ului Oryx, care contorizează, pe baza imaginilor, echipamentul militar distrus de ambele părți pe câmpul de luptă, ar exista cel puțin trei astfel de vehicule "abandonate", pentru că au devenit inutilizabile după o luptă.

Armata franceză spune că un AMX-10 RC cântărește în jur de 20 de tone și oferă protecție împotriva armelor de infanterie ușoare. Acest tanc a fost dezvoltat de francezi în anii 70, însă este înlocuit treptat cu un vehicul mult mai performant, numit Jaguar.

Maiorul Spartanets a oferit și o alternativă la aceste tancuri franceze. El susține că vehiculul american Oshkosh, sau cel britanic Husky sunt mult mai potrivite și eficiente pentru astfel de misiuni. Ambele sunt proiectate să reziste la explozibili improvizați și la diverse ambuscade. Ca dovadă, el a arătat imagini cu două Oshkosh utilizate de unitatea sa. Unul dintre ele avea turela ușor afectată de șrapnel. De altfel, dacă un vehicul Oshkosh calcă pe o mină, ar putea ca o roată să se desprindă, "dar echipajul nu-și face griji".

"Altfel, din punct de vedere al protecției, vehiculul este foarte bun", a precizat Spartanets.

În schimb, atunci când un transportor blindat sovietic, cum ar fi un BMP sau BMD, trece peste o mină, "este foarte trist pentru echipaj și vehicul".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE