Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul summit la care participă Vladimir Putin după rebeliunea Wagner. Președintele Rusiei va discuta cu Xi Jinping și Narendra Modi

Vladimir Putin va participa la primul summit după rebeliunea grupului Wagner, care a durat doar o zi (23-24 iunie), însă care a avut o semnificație extrem de importantă, potrivit specialiștilor. Astfel, în această săptămână, președintele Rusiei va lua parte la o întâlnire cu președintele Chinei, Xi Jinping, și cu prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, unele dintre puținele state care încă le sunt partenere rușilor.

Putin va participa la summitul organizat de Organizația de Cooperare de la Shanghai (OSC), un grup de securitate fondat de Rusia și China, cu scopul de a contacara alianțele Occidentului. India a devenit membru în 2017. Din organizație mai fac parte patru foste republici sovietice din Asia Centrală: Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan și Kârgâzstan, precum și Pakistanul, iar Iran și Belarus vor deveni și ele membre.

Vladimir Putin va participa la summitul OSC

Evenimentul din acest an va începe marți și va fi găzduit de India, iar cei trei lideri vor comunica online. Narendra Modi va prezenta influența globală în creștere a țării sale, potrivit AP.

"Această întâlnire a OSC este una dintre puținele oportunități la nivel global pe care Putin le va avea pentru a-și proiecta puterea și credibilitatea", a spus Michael Kugelman, directorul Institutului Wilson, din Asia de Sud.

Acest summit este unul extrem de important pentru Rusia, care este dornică să arate că sancțiunile Occidentului nu au avut efectele scontate.

"Putin va dori să-și liniștească partenerii și să arate că deține în continuare inițiativa și că orice provocare la adresa regimului său va fi zdrobită", a spus Tanvi Madan, membru senior la Brookings Institution.

Faptul că India a ales ca summitul să se țină în format online a fost analizat de specialiști. Momentul vine la doar câteva săptămâni după ce Narendra Modi s-a întâlnit cu Joe Biden, așa că o întrevedere "fizică" a celor trei lideri "ar fi fost prea devreme ca India să-i primească pe acești lideri", a precizat Kugelman.

India joacă un rol-cheie în OSC

Până acum, acest grup s-a concentrat pe aprofundarea securității și a cooperării economice, pe combaterea terorismului și a traficului de droguri, pe combaterea schimbărilor climatice și a situației din Afganistan, după preluarea țării de către talibani, în 2021.

India are o relație bună cu Rusia, în ciuda răboiului din Ucraina, primește în continuare cantități record de țiței rusesc și se bazează în continuare pe produse rusești în 60% din echipamentele militare. În același timp, SUA și aliații săi au "curtat" agresiv India, pe care o văd ca pe o contrapondere a ambițiilor în creștere ale Chinei. Astfel, o prioritate-cheie pentru India, în cadrul forumului, este de a echilibra legăturile sale cu Occidentul și cu restul celorlalte state din Est.

Potrivit observatorilor, New Delhi va căuta să-și asigure propriile interese la acest summit, precum necesitatea combaterii așa-zisului "terorism transfrontalier", cu referire la Pakistan, stat pe care India îl acuză că ar înarma și antrena rebelii care luptă pentru independența Kashmirului controlat de India sau pentru integrarea Kashmirului în Pakistan. Însă pakistanezii neagă.

Ar exista însă o problemă care implică India și care a fost explicată de Tanvi Madan.

"China și Rusia încearcă să transforme OSC într-o grupare anti-occidentală, iar asta nu se potrivește cu politica externă independentă a Indiei", a spus Madan.

"Pentru țările care nu au relații prea bune cu Occidentul și cu politicile occidentale externe, OSC este o alternativă binevenită, mai ales pentru rolurile pe care le joacă Rusia și China. Cred că asta evidențiază cât de relevant și de îngrijorător ar putea fi acest grup pentru o serie de capitale occidentale, mai ales dacă va continua să se extindă", a explicat Kugelman.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE