Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA acordă un nou ajutor Ucrainei, în valoare de 500 de milioane de dolari. Zelenski: "Teritoriul nostru va fi liber în întregime"

Ucrainenii ar putea să puncteze decisiv pe câmpul de luptă, în războiul cu Rusia, după ce Statele Unite ale Americii vor trimite încă un pachet de ajutor substanțial, în valoare de 500 de milioane de dolari.

Pe front vor ajunge peste 50 de vehicule grele blindate și mai multe rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană. Ajutorul are ca scop consolidarea contraofensivei ucrainene, care a avut progrese lente în fazele sale incipiente, din prima săptămână a lunii iunie și până acum.

SUA trimit al 41-lea pachet de ajutor militar pentru Ucraina

Decizia era luată înainte de rebeliunea condusă de Evgheni Prigojin. Cu toate că aceasta s-a încheiat după doar o zi, specialiștii susțin că au fost scoase la iveală unele slăbiciuni, iar ucrainenii vor să profite de asta. În acest context, multă lume se întreabă câți dintre soldații lui Prigojin vor părăsi lupta, dacă avem în vedere că Ministrul Apărării din Rusia le-a propus să semneze contracte cu armata până la 1 iulie.

Însă Vladimir Putin a arătat și o oarecare flexibilitate și le-a spus mercenarilor că pot să meargă în Belarus, unde i se pot alătura lui Prigojin, care s-a exilat acolo, în urma negocierilor cu Aleksandr Lukașenko. Inițial, luptătorii au mers alături de Prigojin, în acea tentativă de a-l înlătura pe ministrul apărării ruse, Serghei Șoigu, însă după ce s-a ajuns la un acord, Prigojin a precizat că oamenii săi vor reveni în cartierele generale.

Acest ajutor este al 41-lea pachet oferit de americani Ucrainei, de la declanșarea invaziei, din februarie 2022. Pentagonul are un program care permite să preia rapid articole din propriile stocuri și să le livreze în Ucraina.

Volodimir Zelenski: "Tot teritoriul nostru va fi liber. În întregime!"

"Ieri am avut discuții cu partenerii, inclusiv cu președintele Joe Biden, în primul rând în legătură cu furnizarea de armament. Astăzi, am fost în zonele în care aceste arme vor asigura mai multă putere, mai multă protecție pentru viețile ucrainenilor și care să ne apropie și mai mult de victorie. Acesta este aspectul cel mai important. Și tot teritoriul nostru va fi liber. În întregime!", a anunțat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe rețelele de socializare.

Din acest pachet de ajutor fac parte 30 de vehicule de luptă Bradley și 25 de vehicule Stryker, precum și muniție pentru sistemele antirachetă HIMARS și Patriot. Totodată, vor fi incluse și rachete Javelin, echipament de deminare și mai multă muniție de artilerie.

Președintele Ucrainei a mers personal pe frontul din zona Donețk, alături de comandantul forțelor terestre Oleksandre Syrsky, acolo unde a vizitat trupele și i-a decorat pe unii militari.

"Vreau să vă mulțumesc, să vă recompensez și să vă strâng mâinile, cu mare recunoștință pentru voi, pentru familiile voastre și părinții voștri. Ucraina este mândră de fiecare dintre voi", a spus Zelenski.

Rusia ar avea cei mai mulți spioni pe teritoriul Elveției

În acest context, Elveția a anunțat că, pe teritoriul său, Rusia continuă să aibă "zeci de spioni deghizați în diplomați" la ambasada din Berna și la misiunea Națiunilor Unite de la Geneva. Asta face din Elveția un adevărat hotspot pentru activitatea rusă de spionaj.

"Din cele aproximativ 220 de persoane care sunt acreditate ca personal diplomatic sau tehnico-administrativ la reprezentanțele diplomatice și consulare din Geneva și Berna, cel puțin o treime sunt probabil încă active pentru agențiile de informații ruse. La nivel european, Elveția este unul dintre statele în care au cel mai mare număr de personal al spionajului rusesc este desfășurat sub acoperire diplomatică, inclusiv datorită rolului său de țară gazdă pentru organizațiile internaționale", se arată în raportul serviciului secret elvețian NDB.

Spionii ruși depășesc numărul celor chinezi pe teritoriul Elveției, potrivit Euronews.com. Acești spioni chinezi sunt sub acoperirea unor cercetători, jurnaliști și oameni de afaceri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE