Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un cablu subacvatic de 1.373 km va aduce „energie verde” din Egipt în rețeaua electrică europeană

Publicat de: Euronews

Grecia se implică într-unul dintre cele mai ambițioase proiecte energetice din Europa prin conectarea rețelei sale de electricitate cu cea a Egiptului. Un cablu subacvatic va transporta 3.000 MW de energie electrică - suficient pentru a alimenta până la 450.000 de gospodării - și va merge din nordul Egiptului direct în Attica, în Grecia, relatează Euronews.com.

Proiectul este realizat de grupul Copelouzos, a cărui conducere s-a întâlnit săptămâna trecută cu liderii egipteni pentru a accelera procesul.

De ce caută Europa în altă parte energie verde ieftină?

Pe măsură ce prețurile petrolului și ale gazelor naturale cresc, Europa se confruntă cu o criză energetică iminentă. Rusia a fost cel mai mare furnizor de petrol și gaze al blocului în 2021, asigurând aproximativ 40 % din necesarul total de energie.

Dar, după invazia Ucrainei și impunerea de sancțiuni, prețurile energiei au crescut brusc, lăsând unele națiuni nesigure de aprovizionarea lor în această iarnă.

„Prin aducerea a 3.000 MW de energie curată în Europa prin intermediul Greciei, ajutăm Europa să se debaraseze de combustibilii fosili și de gazele naturale din Rusia. De asemenea, energia verde pe care o vom transporta va fi mult mai ieftină decât prețurile actuale ale energiei. Înțelegeți că acest lucru îi va ajuta atât pe consumatorii greci, cât și pe cei europeni,” spune Ioannis Karydas, directorul general al Copelouzos Group.

Interconectarea GREGY va costa 3,5 miliarde de euro și a fost considerată un proiect de interes comun de către Uniunea Europeană. Acest lucru înseamnă că este identificat ca fiind o prioritate cheie pentru interconectarea infrastructurii sistemului energetic al Uniunii Europene.

Cum va fi utilizată energia în Europa?

Acesta va transporta electricitatea curată produsă în Egipt și în alte țări africane prin cabluri subacvatice, prin intermediul parcurilor eoliene și solare. Lungimea totală a proiectului este de 1.373 km.

„Aproximativ o treime va fi consumată în Grecia, în special în industriile grecești, o altă treime va fi exportată în țările europene vecine, iar restul va fi folosit pentru producția de hidrogen verde. Majoritatea acestui hidrogen va fi, de asemenea, exportată în țările europene învecinate,” explică Ioannis Karydas.

Egiptul a finalizat deja proiecte de interconectare cu Libia, Sudan și Arabia Saudită și aspiră să devină un important centru energetic pentru Europa de Sud-Est. Se așteaptă ca proiectul să fie finalizat în 7-8 ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE