Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mai mulți oameni, mai puțin AI. Ce îi cere UE lui Elon Musk, pe fondul îngrijorărilor legate de creșterea conținutului ilegal

Uniunea Europeană și șeful Twitter, Elon Musk, discută în prezent despre politicile de moderare a conținutului gigantului social media. Potrivit Financial Times, autoritățile de reglementare ale UE i-au cerut lui Musk să angajeze mai multe persoane pentru a verifica faptele și a revizui conținutul ilegal și dezinformarea.

Legea serviciilor digitale a UE

Toate marile platforme de social media vor trebui să respecte Legea serviciilor digitale a UE, care se așteaptă să intre pe deplin în vigoare în 2024. Aceasta va obliga platformele să instituie măsuri de combatere a conținutului ilegal sau să se confrunte cu amenzi drastice.

Există îngrijorări cu privire la capacitatea Twitter de a se conforma acestor reguli noi și stricte, după ce Elon Musk a concediat mai mult de jumătate din personalul Twitter, inclusiv echipe întregi de moderare a conținutului.

Melissa Ingle, un cercetător de date din cadrul echipei de integritate civică a Twitter, a fost una dintre acestea. Înainte de a fi concediată, slujba ei era de a modera platforma pentru dezinformare politică.

În noiembrie, pe telefonul ei a apărut o notificare care spunea că a fost blocată de la e-mailurile de serviciu. "Așa am știut că am fost concediată. Nu mi s-a spus în mod direct. Pur și simplu am fost blocată din sistem", a declarat ea pentru Euronews Next.

Ea spune că, din echipa ei de 30 de persoane, doar opt au rămas la biroul din San Francisco. "Sunt supuși unei mari presiuni și vorbesc despre faptul că lucrează multe ore, fără prea mult echilibru între viața profesională și cea privată", a susținut Ingle.

Noul proprietar al Twitter spune că vrea să folosească inteligența artificială și voluntari pentru a supraveghea conținutul, în locul moderatorilor umani mai costisitori.

Creștere a discursurilor de ură după concedieri

La fel ca și alți critici, Melissa Ingle consideră că moderatorii umani sunt esențiali pentru a intercepta dezinformarea și conținutul plin de ură.

"Chiar ai nevoie de oamenii de știință de date, pentru că sunt 30 de milioane de tweet-uri în fiecare oră sau 500 de milioane pe zi. Ai nevoie de oameni, pentru că oricât de buni mi-ar plăcea să spun că sunt algoritmii noștri, tot sunt multe lucruri care trec", a explicat ea.

De la concedierile în masă, mulți analiști au observat o creștere a discursurilor instigatoare la ură și a dezinformării pe platformă.

"Una dintre cele mai mari surse de dezinformare au fost guvernele de stat care au încercat să impună propagandă politică. Așa că vedem mai multe astfel de lucruri, precum și toate discursurile de ură. De asemenea, vedem o creștere a întreruperilor de site. Am văzut că site-ul a căzut. Așa că sunt foarte îngrijorată de aceste creșteri ale discursului instigator la ură și de aceste probleme ale site-ului", a spus ea.

Lipsa moderatorilor voluntari

Au fost exprimate și alte îngrijorări legate de faptul că Twitter nu are suficienți moderatori voluntari, cum ar fi Wikipedia, și că are un record slab în ceea ce privește controlul conținutului care nu este în limba engleză.

"Lipsa de moderatori umani, instruirea insuficientă în domeniul drepturilor omului și, de asemenea, sistemele lor de moderare a conținutului care sunt instruite cu precădere pentru limba engleză sau pentru un public vorbitor mai occidental, spre deosebire de limbile minoritare sau limbile din sudul lumii. Aceasta este problema predominantă cu care se confruntă Twitter și alte platforme", a declarat Elishka Pirkova, analist de politici la grupul pentru drepturile digitale Access Now.

Ce urmează? Cele mai mari platforme de socializare vor avea termen până la 1 septembrie 2023 pentru a se conforma Legii UE privind serviciile digitale, în caz contrar urmând să fie sancționate cu o penalizare de până la 6% din veniturile lor anuale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE