Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE adoptă noi norme pentru reciclarea ambalajelor. Anual, un european generează 190 kg de deșeuri

Mai puține ambalaje și mai puține deșeuri. Este doleanța Parlamentului European, care a adoptat noi norme prin care consumatorii sunt încurajați să reutilizeze și să recicleze electrocasnice, telefoane mobile și alte produse. În condițiile în care, în medie, fiecare cetățean european generează aproape 190 kg de deșeuri de ambalaje în fiecare an. 

În ultimul an, consumatorii din Europa au pierdut aproximativ 12 mld de euro pentru că și-au cumpărat electrocasnice sau alte obiecte electronice în loc să le repare pe cele vechi. Mai ales în cazul bateriilor, cum este această pungă plină de baterii care sunt de reciclat și pe care le-am găsit în acest container. 

În aceste condiții, Parlamentul European a adoptat noi norme pentru reducerea, reutilizarea și reciclarea ambalajelor. În primă fază, regulile se vor aplica pentru electrocasnice, telefoane mobile și biciclete. 

Roxana Puia, Asociația ENVIRON: ”Toate politicile europene vizează reducerea cantității de deșeuri generate și reciclate, să se meargă pe recondiționare și prelungirea duratei de viață a echipamentelor electrice.”

Una dintre măsuri stabilește ca, pe durata reparației unui produs, consumatorul să primească unul la schimb. Iar dacă un produs nu poate fi reparat, să fie oferit la schimb unul recondiționat. 

Roxana Puia, Asociația ENVIRON: ”Producătorii vor fi obligați să pună pe piață produse mai ușor reparabile, cu durată de viață mai mare și mai ușor reciclabile. Atunci când vorbim de mașini de spălat, aspiratoare etc, garanția să fie extinsă, după înlocuirea unui produs să fie prelungită garanția cu încă un an.” 

Până la implementarea directivelor europene la nivel național, există deja țări care au făcut pași în această direcție. 

Roxana Puia, Asociația ENVIRON: ”Franța a introdus un index prin care informează consumatorii, există specialiști în recondiționarea de echipamente.” 

Statisticile arată că fiecare european generează aproximativ 190 de kg de deșeuri de ambalaje în fiecare an. 70% dintre europeni au declarat că ar fi dispuși să își repare produsele, în anumite condiții

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE