Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE: 105 milioane de euro pentru Republica Moldova. Finanțările au scopul de a asigura stabilitatea energetică pe timp de iarnă

Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova o finanțare de 105 milioane de euro pentru a-i asigura stabilitatea energetică pe timpul iernii. Anul trecut, în sezonul rece, Republica Moldova s-a confruntat cu o profundă criză energetică, iar UE a intervenit și atunci cu ajutoare financiare. Federația Rusă a sistat livrările de gaze naturale, iar prețurile energiei au crescut în repetate rânduri și au provocat scumpiri în lanț. Inflația a depășit pragul de 30%. 

Anunțul privind finanțarea Republicii Moldova a fost făcut de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a efectuat o vizită la Chișinău. Uniunea Europeană va crește, de asemenea, finanțările pentru bugetul de stat, dar și pentru modernizarea armatei moldovene ca să facă față provocărilor externe.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: ”143 de milioane de euro vor fi debursate suplimentar în cadrul asistenței macrofinanciare și de suport bugetar. Forțele armate ale Republicii Moldova au beneficiat de 87 de milioane de euro în cadrul Fondului de susținere pentru securitate. Lucrăm la alt pachet de sprijin.”

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: ”Moldova face parte din platforma comună a Uniunii Europene pentru achiziționarea gazelor, fapt ce înseamnă că putem accesa surse noi de gaze la prețuri competitive.”

La Chișinău, șefa Comisiei Europene a mai anunțat că, în luna noiembrie, va fi prezentat raportul privind extinderea Uniunii, inclusiv evaluarea progreselor Republicii Moldova în calitate de stat candidat pentru aderare.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE