Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina susține că forţele sale militare au stabilizat situaţia din zona oraşului Bahmut

Şeful Statului major al armatei ucrainene, Valeri Zalujni, a afirmat că trupele sale au reuşit să „stabilizeze” situaţia din zona oraşului Bahmut, epicentrul luptelor contra forţelor ruse din estul Ucrainei, relatează sâmbătă agenţia France Presse.

Acest oraş, care avea 70.000 de locuitori înaintea începerii invaziei ruse în Ucraina la finalul lui februarie 2022, este teatrul celei mai lungi şi celei mai sângeroase bătălii de la izbucnirea războiului.

Situaţia „cea mai dificilă” de pe linia frontului se găseşte „în jurul oraşului Bahmut”, a indicat vineri seară Valeri Zalujni, în timpul unei convorbiri telefonice cu şeful Statului major al forţelor armate britanice, Tony Radakin.

„Graţie eforturilor formidabile ale forţelor de apărare, reuşim să stabilizăm situaţia”, a scris Zalujni pe Facebook.

Ofensiva rusă asupra Bahmutului este în mare parte oprită

Potrivit Ministerului Apărării britanic, ofensiva rusă asupra oraşului Bahmut este în mare parte „oprită”.

Comandantul forţelor terestre ucrainene Oleksandr Sîrski a anunţat joi, pe aplicaţia Telegram, că o contraofensivă ar putea „fi lansată foarte curând împotriva forţelor ruse, epuizate, din apropiere de Bahmut”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat miercuri trupele ucrainene din apropierea liniei frontului, în regiunea Donbas.

De partea sa, liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat luni că forţele ruse ar controla aproximativ 70% din oraşul Bahmut.

În ultimele săptămâni, forţele ruse au avansat la nord şi la sud de Bahmut, reuşind să taie mai multe rute de aprovizionare ucrainene.

La 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine. Moscova a susţinut constant că desfăşoară o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE