Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina speră ca un summit pentru pace să fie organizat în toamnă. Anunțul făcut de Volodimir Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski și-a exprimat speranța, miercuri, că un summit pentru pace în Ucraina ar putea fi organizat în această toamnă, iar negocierile purtate săptămâna aceasta în Arabia Saudită reprezintă un progres în acest sens, relatează Reuters.

Zelenski le-a transmis diplomaților ucraineni că aproape 40 de state vor fi reprezentate la reuniunea organizată în orașul saudit Jeddah sâmbătă și duminică.

"Lucrăm pentru ca acest summit să aibă loc în această toamnă. Toamna este foarte aproape, însă mai este încă timp să ne pregătim pentru summit și să implicăm majoritatea țărilor lumii”, a afirmat Volodimir Zelenski, potrivit sursei citate.

Președintele ucrainean și echipa sa de consilieri vor să obțină sprijinul aliaților pentru un ”summit de pace” la care să fie aprobate principiile de bază ale unui acord care să pună capăt războiului din Ucraina, declanșat de Rusia în urmă cu aproape 18 luni.

În cadrul summitului, liderii ar urma să se concentreze asupra unui plan în 10 puncte elaborat de Kiev în toamna anului 2022, care a fost promovat intens de Volodimir Zelenski.

Viziunea sa asupra păcii implică restabilirea deplină a integrității teritoriale a Ucrainei și retragerea completă a trupelor rusești, protejarea securității alimentare și energetice, siguranța nucleară, eliberarea tuturor prizonierilor și alte puncte.

Deocamdată, nu a fost agreat locul de desfășurare a summitului.

Oficialii ucraineni și occidentali au anunțat că summitul nu va implica Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE