Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia a început exerciții militare în Marea Baltică. Aproape 6.000 de soldați, mobilizați la granițele statelor NATO

Rusia a început exerciții militare cu trageri reale la care participă aproape 50 de nave și avioane în Marea Baltică, în condițiile în care Moscova consideră statele riverane, care sunt membre NATO, drept o amenințare la adresa existenței sale, relatează Euronews.com.

Exercițiul ”Ocean Shield 2023” va mobiliza ”peste 30 de nave de luptă, 20 de auxiliare de aprovizionare cu combustibil, 30 de avioane... și aproximativ 6.000 de soldați", a precizat Ministerul rus al Apărării.

Obiectivul manevrelor este de a ”verifica abilitatea flotei militare de a apăra interesele naționale ale Rusiei”, au mai precizat oficialii ruși, fără a da detalii despre durata exercițiilor.

Belarus ar fi încălcat spațiul aerian al Poloniei

Polonia a anunțat că două elicopterele din flota Belarusului au încălcat marți spațiul aerian polonez, iar, în consecință, autoritățile de la Varșovia au decis consolidarea prezenței militare la granița dintre cele două țări.

"Încălcarea a avut loc în regiunea Bialowieza, la altitudine foarte joasă, ceea ce a complicat detectarea cu ajutorul radarului", a explicat Ministerul polonez al Apărării.

De asemenea, oficialii polonezi au anunțat că vor spori efectivele militare de la granița cu Belarus deoarece ”atacuri hibride” ar putea fi lansate împotriva Poloniei de pe teritoriul aliatului autoritar rus.

Ministerul Apărării din Belarus a calificat acuzațiile drept o tentativă a oficialilor polonezi "de a justifica încă o dată creșterea forțelor și a mijloacelor în apropierea graniței cu Belarus".

Polonia și vecinii săi de pe flancul estic al NATO și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibila amenințare reprezentată de Belarus, care găzduiește în prezent grupul de mercenari ruși Wagner.

Într-un interviu acordat Euronews, dr. Stephen Hall, profesor de politică rusă la Universitatea din Bath, a avertizat în legătură cu un posibil atac Wagner din Belarus asupra Poloniei, care ar putea izola țările baltice de NATO. Cu toate acestea, el și-a exprimat îndoiala că un astfel de pas "sinucigaș" va fi făcut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE