Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UCRAINA. Peste 300 de animale - salvate. Animalele sălbatice au fost abandonate de proprietari

Salvatorii de la un adăpost de animale din Ucraina se dedică evacuării animalelor sălbatice abandonate de proprietarii care au fugit din calea războiului. După sute de intervenții din ultimele luni, adăpostul Nataliei Popova a ajuns acum la 133 de animale, dintre care 13 lei, un leopard, un tigru și trei căprioare. Alte 200 de animale se află acum la loc sigur în Europa.

Natalia Popova, în cooperare cu organizația UA Animals, a salvat deja peste 300 de animale din război. 200 au fost duse în străinătate, iar alte o sută au găsit adăpost în regiunile de vest ale Ucrainei, considerate a fi mai sigure. Salvate din punctele fierbinți unde au loc ostilități, majoritatea animalelor așteaptă acum să fie evacuate în Polonia.

„Cei mai mulți lei au fost abandonați. Proprietarii au plecat, din cauza bombardamentelor, totul este demolat, iar animalele au fost abandonate. Suntem abordați de militari, care găsesc animalele și ne cer să le luăm, pentru că le este milă. Militarii ne ajută să intrăm cu mașina în aceste puncte fierbinți, să ridicăm animalele. Una peste alta, animalele nu au nicio poveste, nici nu știm al cui animal este acesta”, spune Natalia Popova, salvatoarea animalelor sălbatice.

Multe dintre animalele salvate sunt din case particulare, abandonate de stăpânii lor. Popova reabilitează animalele sălbătice în adăpostul ei din Kiev înainte ca acestea să își găsească un adăpost permanent, iar Grădina Zoologică Poznań din Polonia o ajută să le evacueze și să le găsească case potrivite. Unele dintre ele și-au găsit deja noi locuințe în Spania, Franța și Africa de Sud. 

Popova obișnuia să călătorească singură în zonele periculoase, dar recent a solicitat ajutorul unor voluntari și personalului militar, care o însoțesc. Ea recunoaște că se teme pentru siguranța ei, atunci când merge către regiunile de est, unde au loc lupte.

„Sigur că este înfricoșător, bineînțeles că este periculos. Desigur, a trebuit să învăț o mulțime de profesii, pentru că nici un medic veterinar nu ar merge în prima linie. Prin urmare, a trebuit să învăț să fac singură anestezie. Leii, tigrii, urșii sunt imposibil de transportat când sunt stresați”, mărturisește salvatoarea. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE