Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina investește aproape un miliard de euro în producția internă de drone până la sfârșitul anului

Guvernul de la Kiev va aloca până la sfârșitul anului 40 de miliarde de grivne, echivalentul a un miliard de euro, pentru a finanța fabricarea de drone de către producătorii ucraineni. Anunțul a fost făcut de premierul ucrainean Denis Şmîgal, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

”Acum un an, datorită iniţiativei UNITED24 a preşedintelui Volodimir Zelenski, am colectat patru miliarde de grivne pe care i-am investit în producătorii ucraineni de drone”, a afirmat premierul ucrainean, făcând referire la iniţiativa prezidenţială de a obţine donaţii.

Prim-ministrul ucrainean a amintit că, la acel moment, în proiect erau implicate aproape 10 companii.

”Astăzi sunt peste 40 de companii care au încheiat contracte cu statul, iar producţia internă de drone a crescut de zece ori", a afirmat şeful Guvernului ucrainean.

Denis Şmîgal a subliniat că dezvoltarea producției interne de drone a devenit o prioritate pentru a aproviziona armata cu mii de aparate aeriene fără pilot. Mai mult, șeful Executivului de la Kiev a mai menționat că Ucraina a promovat reforme legislative în așa fel încât investițiile în producția de drone să devină mai atractivă.

Una dintre aceste modificări creşte marja de profit la 25% pentru companiile din sector care primesc contracte publice, notează sursa citată.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit în discursul de marți despre importanța armatei de drone pe care Ucraina vrea să o creeze.

”Apărarea noastră are nevoie urgentă de toate tipurile de drone, de la (dronele) Mavic, relativ simple, până la dronele maritime şi de atac care pot opera pe distanţe mari”, a spus Zelenski.

Ucraina a atacat în mai multe rânduri peninsula Crimeea - anexată ilegal de Rusia în 2014 - cu drone maritime, pe distanţe mari. Astfel de drone cu rază lungă de acţiune au fost, de asemenea, implicate în ultimele săptămâni în atacuri asupra unor obiective din Moscova şi în alte regiuni ale Federaţiei Ruse, potrivit EFE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE