Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacția Rusiei după apelul ONU referitor la culoarul privind exporturile de cereale din Ucraina

Rusia insistă și spune că nu va reveni la "Inițiativa Mării Negre" de export a cerealelor ucrainene, în ciuda faptului că secretarul general al ONU a făcut apel ca rușii să deblocheze cât mai repede transporturile maritime de produse alimentare. Secretarul general al ONU menționa că cerealele din Ucraina și Rusia sunt esențiale pentru securitatea alimentară globală, în special pentru țările sărace ce luptă să-și hrănească populația.

Kremlinul a confirmat că a primit scrisoarea lui Antonio Guterres, dar a sugerat că nu va reveni la acordul de la Istanbul până când nu vor fi respectate toate condițiile Rusiei.

  • Acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră a expirat pe 17 iulie.

Rusia nu revine la acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră

"Într-adevăr, scrisoarea domnului Guterres propunea iarăși un plan, un anumit plan de acțiune, promisiuni că poate cândva va fi îndeplinită partea din acord referitoare la Rusia. Din păcate, acum este imposibil să ne întoarcem la acest acord, deoarece nu este implementat. De facto, acordul niciodată nu a fost realizat", a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Recent, președintele rus Vladimir Putin a înaintat mai multe condiții pentru deblocarea exporturilor ucrainene. Acesta insistă pe reacceptarea băncilor rusești în sistemul internațional SWIFT, exportul neîngrădit de îngrășăminte din Rusia, dar și deblocarea de către țările occidentale a activelor rusești cu destinație agricolă.

Situația creată după ieșirea unilaterală a Rusiei din Inițiativa Mării Negre, dar și bombardamentele masive asupra porturilor ucrainene vor fi discutate miercuri la Consiliul NATO-Ucraina. Kievul acuză Moscova că urmărește excluderea Ucrainei de pe piața internațională a cerealelor.

În prezent, Rusia și Ucraina asigură aproximativ 30 la sută din exporturile globale de grâu și orz și peste jumătate din livrările de floarea soarelui și ulei vegetal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE