Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia creşte limita de vârstă pentru serviciul militar obligatoriu. Decizia prin care Putin vrea mai mulți recruți pentru Armată

Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a aprobat marți o lege prin crește limita de vârstă pentru serviciul militar obligatoriu de la 27 la 30 de ani, în contextul în care războiul din Ucraina intră în cea de-a 18-a lună, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

”Începând de la 1 ianuarie 2024, cetăţenii cu vârsta între 18 şi 30 de ani vor fi convocaţi pentru serviciul militar”, se arată în legea adoptată în a doua și a treia lectură de Duma de Stat

Măsura va permite creșterea numărului de rezerviști potențiali pentru Armata rusă, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat mobilizarea a aproape 300.000 de recruți, în septembrie 2022, pentru ofensiva din Ucraina.

De asemenea, legea interzice persoanelor chemate în Armată să părăsească teritoriul Rusiei, din momentul în care au primit ordinul de recrutare de la biroul de înrolare.

Înainte de a intra în vigoare, textul legislativ mai trebuie adoptat de Consiliul Federației, camera superioară a Parlamentului rus, și ulterior promulgat de președintele Vladimir Putin, ceea ce, în general, reprezintă o formalitate, notează sursa citată.

Putin vrea să trimită la război și pensionarii

În aprilie, Parlamentul rus a adoptat în regim de urgență o lege care facilitează mobilizarea cetățenilor ruși în Armată, prin extinderea modalităților de trimitere a ordinului de încorporare. Astfel, actul normativ face viața mai dificilă cetățenilor refractari, eliminându-le posibilitatea de a lucra ca antreprenori sau independenți, de a primi credite sau de a dispune de locuinţa şi de maşina lor.

Numeroși ruși care trebuie să efectueze serviciul militar obligatoriu timp de un an scăpau până acum de convocare, nemaiducându-se la adresa lor oficială şi plătind mită recrutorilor sau medicilor.

De asemenea, Vladimir Putin a promulgat luni o lege care permite, în caz de mobilizare, trimiterea la război a ruşilor de peste 60 de ani, inclusiv a celor care s-au pensionat. Duma de Stat a adoptat legea semnată luni de Putin pe 18 iulie. Aceasta măreşte vârstă de trecere în rezervă cu cinci ani. Totodată, pentru ofiţerii superiori, limita de vârstă pentru trecerea în rezervă este majorată la 65 de ani.

Kremlinul dezminte de mai multe luni că vrea să lanseze un nou val de mobilizare pentru ofensiva în Ucraina, după ce mobilizarea precedentă provocase fuga a zeci de mii de ruşi în străinătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE