Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea Britanie are informații că Rusia pregătește atacarea navelor civile în Marea Neagră

Pe 17 iulie, acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră a expirat, iar Rusia refuză să-l prelungească. De atunci, oficialii europeni încearcă să găsească alternative pentru ca cerealele din Ucraina să poată fi exportate, pentru a nu putrezi în hambare și pentru a ajuta popoarele care depind în mare parte de asta.

Între timp, ONU a trimis o scrisoare către Moscova, prin care încearcă o renegociere a condițiilor, numai că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, respinge orice discuție.

Rusia refuză să revină asupra acordului privind exportul de cereale ucrainene

În plus, Marea Britanie are informații potrivit cărora rușii se pregătesc să atece nave civile care vor circula prin acea zonă din Marea Neagră.

"Avem aceeași părere cu evaluarea SUA, că este vorba de un efort coordonat pentru a justifica și a da vina pe Ucraina pentru orice atac împotriva navelor civile din Marea Neagră", a declarat Barbara Woodward, ambasadorul britanic la ONU, citată de Reuters.

Aceasta susține că premierul britanic Rishi Sunak a avut și o discuție cu Volodimir Zelenski în acest sens.

"Marea Britanie crede că Rusia poate escalada campania de distrugere a exporturilor de alimente ale Ucrainei prin țintirea navelor civile din Marea Neagră. Rusia ar trebui să înceteze să țină ostatice proviziile globale de alimente și să revină la acord", a precizat și șeful diplomației britanice, James Cleverly.

Conform sericiilor de informații britanice, rușii au amplasat și mine marine în apropierea porturilor ucrainene.

Consiliul de Securitate al ONU se reunește astăzi, în ședințe succesive, pe tema Ucrainei. Cleverly susține că membrii Organizației vor discuta și despre acest "comportament de neconceput" al Rusiei.

Chiar din momentul încetării acordului privind exporturile de cereale, Rusia a început să atace cu rachete porturile ucrainene și silozurile cu cereale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE