Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina ar fi folosit cu bombe cu dispersie pentru a ataca localități din Rusia

Guvernatorul regiunii ruse Briansk a acuzat militarii ucraineni c-ar fi folosit bombe cu dispersie în atacul asupra unei localități situate la granița cu Ucraina. Mai multe case au fost distruse în urma bombardamentului, potrivit Euronews.com.

Alexander Bogomaz, guvernatorul regiunii Briansk, a precizat într-un mesaj transmis pe rețeaua Telegram că nu au fost înregistrate victime în urma atacului în care susține că Ucraina a folosit bombe cu dispersie.

Oficialii de la Kiev nu au făcut comentarii în legătură cu acuzațiile lansate de oficialul rus.

Euronews nu poate verifica în mod independent afirmațiile oficialului rus, care nu a prezentat fotografii sau clipuri video.

În urma unei deciziie catalogat drept controversate, Washingtonul a furnizat Kievului bombe cu dispersie în luna iulie - ceea ce a fost catalogat drept o "greșeală teribilă" de către politicieni și grupuri de apărare a drepturilor.

Munițiile cu dispersie sunt interzise în cadrul unui tratat internațional, semnat de peste 120 de țări. O bombă cu dispersie este o armă care se dezintegrează și eliberează mai multe submuniții explozive pe o suprafață mare. Aceasta este proiectată să explodeze la impactul cu solul, iar oricine se află în zona respectivă are mari șanse să fie ucis sau grav rănit.

În timp ce Rusia a folosit extensiv bombe cu dispersie în cadrul războiului, se crede că și Ucraina ar fi folosit aceste arme, folosind propriile sale stocuri din epoca sovietică.

Efectul ”devastator” dacă SUA oprește ajutorul pentru Ucraina

Militarii ucraineni ar putea rămâne în curând fără muniție și echipamente în cazul în care oficialii de la Washington ar decide oprirea alocărilor financiare pentru Kiev, au avertizat experții citați de Euronews.com.

După izbucnirea războiului din Ucraina, la sfârșitul lunii februarie 2022, Statele Unite au promis Guvernului de la Kiev un ajutor militar de peste 43 de miliarde de dolari, mai mult de jumătate din totalul acordat de Occident.

Oficiali americani de rang înalt au precizat în repetate rânduri că SUA vor oferi Ucrainei sprijin militar și umanitar ”atât timp cât va fi necesar”.

Cu toate acestea, Opoziția republicană, influențată de un un grup de apropiați ai lui Donald Trump, a reușit sâmbătă să forțeze Congresul să aprobe un buget temporar care exclude ajutorul pentru Kiev.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE