Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Record al ucrainenilor în ceea ce privește atacurile asupra artileriei ruse. "Armata de drone" a dat lovituri dure

Ucrainenii au înființat, de anul trecut, "Armata de drone", un proiect care dă roade pe câmpul de luptă. După cum au remarcat și analiștii occidentali, ucrainenii au avut multe realizări în ultima vreme, în războiul cu Rusia, însă săptămâna trecută a reprezentat o bornă importantă.

Armata Kievului a fost extrem de eficientă și a reușit să distrugă, într-o singură săptămână, cele mai multe componente de artilerie într-un interval atât de scurt.

"Armata de drone" face ravagii în rândurile armatei ruse

"Armata de drone a lovit un număr record de piese de artilerie rusă. Avem raportul lor săptămânal", a precizat vicepremierul Mihailo Fedorov, pe Telegram.

Acesta susține că, în total, operatorii de drone au lovit 220 de unități cu echipament rusesc, printre care 33 de tancuri, 41 de camioane, 69 de tunuri și 17 sisteme de artilerie autopropulsate, precum și multe alte piese de artilerie.

"Armata de drone" este o inițiativă guvernamentală a Ucrainei, o campanie de strângere de fonduri, menită să achiziționeze drone pentru forțele armate ale Ucrainei. Au fost procurate mii de drone și un sistem neconvențional de apărare împotriva dronelor rușilor, denumit 'Shahed Hunter' ('Vânătorul de Shahed'). Printre ambasadorii proiectului se numără actorul din Războiul stelelor, Mark Hamill, fostul fotbalist ucrainean Andrei Șevcenko, miliardarul Richard Branson, Bear Grylls, Barbra Streisand, Liev Schreiber, sau jucătoarea de tenis Elina Svitolina.

Schimbările au început să se vadă treptat. Dronele au devenit una dintre principalele arme folosite în războiul din Ucraina de ambele părți, iar introducerea intensivă a acestora pe câmpul de luptă a constituit o premieră în istoria războiului.

Estimările arată că piața mondială a dronelor militare ar urma să crească de la 13,3 miliarde de euro în 2023 la 33,4 miliarde de euro până în 2030, potrivit Fortune Business Insights. Kievul vrea să cheltuiască aproximativ un miliard de euro pentru a-și îmbunătăți propria flotă de drone.

O altă tehnologie inedită în acest moment este reprezentată de vehiculele terestre fără pilot.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, Armata ucraineană a reușit să-și recâștige pozițiile în apropierea localității Robotyne, în urmă cu trei săptămâni, iar acum se menține. Imaginile din satelit, de pe data de 2 octombrie, arată aceste progrese.

În plus, potrivit analiștilor militari, trupele ucrainene au avansat ușor în zona graniței regiunilor Donețk și Zaporizhzhia și lângă Bahmut.

Însă și rușii încearcă propria contraofensivă. Pe 1 și 2 octombrie, aceștia au avansat lent în regiunea Avdiivka-Donețk și au recapturat unele poziții ucrainene din apropiere de Sieverne (la 6 km vest de Avdiivka), Keramik (14 km nord-vest de Avdiivka) și Stepove (8 km nord-vest de Avdiivka).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE