Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turnul înclinat din Bologna, închis din cauza riscului ridicat de prăbușire: Situația este "extrem de critică"

Turnul Garisenda din orașul italian Bologna, care este mai puțin cunoscut decât cel din Pisa, dar care se înclină la fel de mult, a fost închis.

Autoritățile spun că există un risc ridicat de prăbușire, scrie euronews.com. Au început construcțiile pentru o barieră de cinci metri înălțime în jurul turnului.

Consiliul orașului a explicat că, pe lângă faptul că va limita căderea de moloz, bariera instalată va proteja clădirile din jur, precum și oamenii, în cazul în care se va prăbuși.

Autoritățile spun că lucrările "reprezintă prima fază pentru a-l face sigur".

Cât va costa bariera

Construcția barierei ar trebui să fie finalizată la începutul anului viitor - iar turnul în sine, precum și piața de sub el vor rămâne probabil închise timp de mai mulți ani, în timp ce se vor efectua lucrările de restaurare necesare.

Autoritățile din Bologna estimează că numai bariera va costa aproximativ 4,3 milioane de euro. Acestea au lansat deja un crowdfunder pentru a plăti lucrările de restaurare.

Consiliul a numit proiectul o "provocare extraordinară" care va necesita "angajamentul întregului oraș și al celor din întreaga lume care iubesc Bologna și unul dintre cele mai importante simboluri ale sale".

Situația este "extrem de critică"

Inițial, situl Garisenda a fost închis în octombrie, după ce senzorii au detectat modificări ale înclinării sale. Inspecțiile ulterioare au scos la iveală deteriorarea bazei sale. Consiliul din Bologna a declarat că situația este "extrem de critică".

Garisenda este unul dintre cele două turnuri care domină orizontul orașului Bologna - ambele fiind înclinate. Celălalt turn, Asinelli, este de aproximativ două ori mai înalt decât Garisenda și nu se înclină atât de dramatic.

De fapt, de obicei, este deschis turiștilor pentru a urca în el.

Garisenda a fost construit între 1.109 și 1.119 și este celebru pentru că i-a fost redusă înălțimea în secolul al XIV-lea, deoarece începuse deja să se încline.

Turnul este faimos și în afara Italiei, menționat în lucrarea "Divina Comedie" a poetului Dante, finalizată în 1.321.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE