Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coldplay, celebra trupă britanică, a dezvăluit câteva cifre care arată că a redus emisiile de carbon ale unui turneu obișnuit la aproape jumătate, prin aplicarea principiilor ”turneului ecologic”, potrivit euronews.

Trupa a anunțat că dorește să-și facă turneele mai ecologice, prin reducerea emisiilor de carbon, folosind mai multe metode: alimentarea spectacolelor cu ajutorul pedalării bicicletelor de către fani sau cu ringuri de dans, prin care se produce curent electric, prin crearea unor decoruri pentru spectacole făcute din bambus și plantarea unui copac pentru fiecare bilet vândut la concertele lor.

O nouă cercetare științifică a Institutului de tehnologie din Massachusetts are ca subiect de studiu turneul mondial ”Music Of The Spheres” al trupei Coldplay. Iar cifrele arată că trupa a avut, până acum, cu 47% mai puține emisii de carbon în turneul său mondial, în comparație cu turneele din 2016 și 2017, atunci când au anunțat că nu vor mai organiza alte evenimente mari, până când nu vor putea face acest lucru într-un mod mai prietenos cu natura.

„Acesta este un început bun – de care echipa noastră incredibilă ar trebui să fie foarte mândră – dar în mod clar mai este loc de îmbunătățiri”, a fost mesajul trupei Coldplay, după dezvăluirea datelor științifice.

Ei au adăugat că au început să pună în funcțiune întregul spectacol (partea audio, de lumini, lasere etc.) „cu ajutorul unui sistem de baterii electrice care permite folosirea energiei regenerabile într-un procent de 100% și cât mai eficient posibil” și că au utilizat vehicule electrice și combustibili alternativi, oriunde s-a putut face acest lucru, precum și că au redus risipa și au folosit mult mai puțin plastic.

Cum au contribuit fanii Coldplay la turneul ecologic

Coldplay le-a mulțumit, de asemenea, fanilor lor, care „au ajutat la încărcarea bateriilor prin care a fost alimentat spectacolul, folosind bicicletele și ringurile de dans kinetice, pentru faptul că unii dintre fani au venit la spectacole pe jos, cu bicicleta sau cu transportul public, că au folosit coșurile de reciclare și că au returnat brățările cu LED-uri după spectacol.

”Prin simpla participare, ați susținut plantarea unui copac și ați ajutat o serie de organizații de mediu, precum The Ocean Cleanup și ClientEarth (o echipă de avocați care apără mediul).”

Cele mai recente rezultate sunt „riguroase din punct de vedere științific”, potrivit profesorului John E. Fernandez de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, care monitorizează studiul.

Fernandez a spus că institutul său „susține această lucrare ca fiind un pas important și substanțial către o nouă eră în care, în cele din urmă, evenimentele muzicale vor putea fi neutre din punct de vedere a emisiilor de carbon. Trupa merită laude și poate fi considerată precursor pentru industria muzicală globală, deoarece ia în serios realitatea de a face muzică în Antropocen” (n.red. era noastră).

Alte trupe care protejează mediul înconjurător

Coldplay nu este prima trupă care organizează turnee net-zero. Trupa Massive Attack a lucrat cu oamenii de știință pentru a găsi multiple modalități de a organiza evenimente „super low carbon”, în timp ce Billie Eilish planificase un turneu ecologic în anul 2020, înainte de COVID-19.

Turneele muzicale la nivel mondial au fost întotdeauna un ”coșmar din punct de vedere ecologic”, din cauza nevoii de a transporta membrii trupei și echipamentul acestora în multiple locații. Studiile au arătat că majoritatea emisiilor de carbon produse de un turneu internațional au provenit – în peste 90% din cazuri – din călătoriile cu avionul. Coldplay și-a luat angajamentul să reducă din călătoriile aeriene, cât se poate de mult și să folosească „combustibil sustenabil pentru aviație” acolo unde zborul este inevitabil.

Aceste gesturi ale trupelor mari pot produce schimbări pentru mediul înconjurător. Trupa Coldplay poate deveni reperul pentru ceilalți artiști care organizează mari spectacole la nivel mondial. Participanții la concerte trebuie să devină conștienți, de asemenea, de responsabilitatea pe care o au prin acțiunile lor la concerte.

Turneul mondial Music of the Spheres a început pe 18 martie 2022 și continuă până pe 22 noiembrie 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE