Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turiștii aruncă peste 1 milion de euro în Fontana di Trevi, în fiecare an. Unde se duc banii

Dacă ați vizitat Roma, probabil că ați aruncat o monedă în faimoasa Fontana di Trevi.

În fiecare an, peste un milion de euro ajung în apa acestui spectaculos monument, care datează din secolul al XVIII-lea, transmite euronews.com.

Dar unde se duc toți acești bani?

Timp de peste un deceniu, această sumă, colectată de o echipă specială, la câteva luni, a contribuit la o cauză nobilă.

Construită între 1732 și 1762, Fontana di Trevi este unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice din Roma. A fost proiectată de Nicola Salvi și reprezintă puterea apei și îmblânzirea acesteia de către oameni.

Pe o fațadă monumentală cu pilaștri corintici uriași, zeul Oceanus călărește un car de scoici tras de cai de mare. Una dintre creaturi este docilă, în timp ce cealaltă se ridică sălbatic, reprezentând caracterele contrastante ale mării.

Conform tradiției, turiștii stau cu spatele la monument și aruncă o monedă în apă.

Ritualul a fost făcut celebru de filmul „Trei monede în fântână” din 1954

Ritualul a fost făcut celebru de filmul „Trei monede în fântână” din 1954 și se presupune că garantează întoarcerea vizitatorului în Orașul Etern.

În fiecare zi, aproximativ 3.000 de euro ajung în Fontana di Trevi. Astfel, în fiecare an sunt aruncate peste 1,5 milioane de euro. De câteva ori pe an, municipalitatea trimite o echipă pentru a colecta averea. Muncitorii folosesc perii la capătul unor prăjini lungi pentru a strânge monedele în grămezi și apoi folosesc un furtun de aspirare pentru a extrage banii din apă. Monedele sunt apoi puse în saci, sub ochii vigilenți ai poliției.

În 2001, primarul a decis ca banii să fie colectați pentru o organizație caritabilă locală, pentru a pune capăt încercărilor frecvente ale oamenilor de a fura monede din fântână. De atunci, monedele care ajung în fântână au fost donate în fiecare an organizației caritabile catolice Caritas din Roma. A fost un impuls uriaș pentru organizația caritabilă, iar suma reprezintă acum 15% din bugetul său anual.

Grupul folosește banii pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași din oraș. Acesta finanțează cantine pentru săraci, adăposturi pentru persoanele fără un acoperiș deasupra capului și alte proiecte similare.

De asemenea, banii sunt alocați și pentru întreținerea unui complex de la periferia Romei, care găzduiește un azil de bătrâni, o cantină și un cabinet stomatologc pentru locuitorii orașului care trăiesc în sărăcie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE