Turcia anunţă că îşi va menţine veto-ul faţă de aderarea Finlandei şi Suedei la NATO

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Guvernul turc a anunţat joi că la summitul NATO, care va avea loc săptămâna viitoare la Madrid, îşi va menţine veto-ul prin care blochează aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.

„Summitul NATO nu este o limită. Nu există un termen pentru încheierea procesului de aderare”, a semnalat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu la o conferinţă de presă comună la Ankara cu şefa diplomaţiei britanice Liz Truss, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Chiar şi după o semnare a protocolului de aderare, va exista un proces de ratificare de către statele membre ale Alianţei. Aliaţii noştri depun eforturi maxime pentru a ajunge la o soluţie în acest proces”, a mai spus ministrul turc.

„Delegaţii ale Suediei şi Finlandei au fost în Turcia, le-am transmis în scris preocupările şi aşteptările noastre. Ele ne-au înmânat un document. Dar încă nu ni se pare suficient”, a mai adăugat Cavusoglu, fără a detalia.

„Dacă aceste două ţări doresc să devină membre, trebuie să îndeplinească unele lucruri. Le înţelegem preocupările de securitate, dar dacă ele doresc să devină membre ale NATO, preocupările statelor membre trebuie de asemenea să fie avute în vedere. La summitul de la Madrid aceste chestiuni vor fi dezbătute şi vor fi analizate în reuniuni bilaterale şi în alte platforme multilaterale”, a continuat şeful diplomaţiei turce.

Cavusoglu a anunţat de asemenea că la acest summit Turcia va cere o reuniune specială pe tema terorismului în zona flancului sudic al NATO.

Turcia motivează vetoul său împotriva admiterii Finlandei şi Suediei în NATO prin faptul că aceste două ţări adăpostesc „terorişti”, referire la membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), la miliţiile kurde din Siria sau la membrii reţelei lui Fethullah Gulen, clericul turc aflat în SUA şi acuzat de Ankara că s-a aflat în spatele tentativei de lovitură de stat din iulie 2016.

Taguri