Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trump vrea să plătească scriitoarei E Jean Carroll o sumă de cinci ori mai mică drept despăgubiri în procesul în care a fost găsit vinovat de abuz sexual

Donald Trump a cerut unui tribunal federal din New York să scadă la doar un milion de dolari valoarea despăgubirilor de cinci milioane de dolari pe care trebuie să le plătească în procesul civil de agresiune sexuală și defăimare câștigat de scriitoarea E Jean Carroll ori să fie deschis un nouă acțiune în instanță, relatează The Guardian.

În luna mai, instanța i-a dat câștig de cauză lui Carroll, iar judecătorii au stabilit că Donald Trump a abuzat-o sexual și a defăimat-o.

Avocații fostului președinte american au susținut că despăgubirile pe care Trump trebuie să le plătească sunt excesive și au cerut instanței fie să diminueze suma sau să permită deschiderea unui nou proces.

Potrivit agenției Reuters citate de The Guardian, avocații au precizat, într-un memoriu scris, că luna trecută un juriu de la Tribunalul federal din Manhattan a respins o acuzație de viol formulată de scriitoarea E. Jean Carroll, concluzionând în schimb că ea a fost abuzată sexual în primăvara anului 1996 în cabina de probă a unui magazin.

"Un astfel de abuz ar fi putut include pipăirea sânilor reclamantei prin haine sau un comportament similar, ceea ce nu poate fi considerat viol", au scris avocații.

Apărătorii lui Trump au afirmat că suma de două milioane de dolari acordată de instanță pentru drept despăgubiri pentru abuz sexual a fost "excesivă", iar alte 2,7 milioane de dolari acordate ca daune pentru defăimare au fost ”bazate pe pure speculații".

Sentința ar trebui să fie compusă din nu mai mult de 400.000 de dolari pentru abuz sexual, nu mai mult de 100.000 de dolari pentru defăimare și 368.000 de dolari sau mai puțin pentru costul unei campanii de reparare a reputației lui Carroll, au mai precizat avocații.

În cazul în care un judecător nu acordă reducerea sugerată a despăgubirilor, atunci ar trebui să permită un nou proces privind daunele, au adăugat apărătorii lui Trump.

Roberta Kaplan, avocata lui Carroll, a afirmat că argumentele invocate în favoarea lui Trump sunt frivole. Mai mult, ea a amintit că judecătorii au ajuns unanim la concluzia că Donald Trump a agresat-o sexual pe Carroll și apoi a defăimat-o.

"De data aceasta, Trump nu va putea scăpa de consecințele acțiunilor sale", a menționat Kaplan conform srusei citate.

Mai mult, fostul președinte republican Donald Trump s-ar putea confrunta în continuare cu un al doilea proces de defăimare, pe care Carroll l-a intentat împotriva sa. Acel dosar a fost amânat de mai multe ori, deoarece Departamentul de Justiție al SUA a încercat să înlocuiască Statele Unite ca pârât în locul lui Trump. Avocații Guvernului spun că Trump nu poate fi tras la răspundere pentru comentariile pe care le-a făcut în calitate de președinte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE