Trump retrage SUA din UNESCO. Ce trebuie să știm despre această decizie

Departamentul de Stat a anunțat marți că Statele Unite se vor retrage din UNESCO, organizația culturală a Națiunilor Unite, până la sfârșitul anului 2026.

UNESCO este a treia agenție a ONU din care președintele Trump s-a retras în acest an, după Organizația Mondială a Sănătății și Consiliul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, notează publicația The New York Times. Această ultimă măsură reflectă aversiunea lui Trump față de multilateralism și profunda neîncredere față de instituțiile internaționale.

Nu este prima dată când Statele Unite rup legăturile cu UNESCO. În 2017, în timpul primului mandat al președintelui Trump, acesta a anunțat că retrage complet SUA din UNESCO. Administrația Biden a inversat această decizie și a reintrat în 2023, argumentând că lăsarea unui loc liber la UNESCO a creat un vid pe care puterile concurente, în special China, îl umpleau.

Ce este UNESCO?

UNESCO, sau Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, are sediul central la Paris și este cunoscută mai ales pentru desemnarea siturilor din Patrimoniul Mondial. Din 1972, a desemnat peste 1.200 de situri, printre care Parcul Național Yosemite din California și Minaretul Jam din Afganistan. De asemenea, păstrează o listă a „patrimoniului cultural imaterial” care cuprinde cele mai valoroase creații ale umanității, precum bagheta franceză și opera italiană.

Organizația este cunoscută și pentru programele sale educaționale, promovând, între altele, alfabetizarea și egalitatea pentru femei. De asemenea, contribuie la stabilirea de standarde într-o serie de domenii, inclusiv protecția oceanelor și etica inteligenței artificiale.

De ce Statele Unite întrerup relațiile cu UNESCO?

Tammy Bruce, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, a declarat într-un comunicat că implicarea continuă în UNESCO „nu este în interesul național al Statelor Unite”.

Bruce a acuzat organizația că promovează „cauze sociale și culturale care creează diviziuni” și că acordă o „atenție excesivă Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU, o agendă globalistă și ideologică pentru dezvoltarea internațională, în contradicție cu politica noastră externă, America First”.

Administrația a acuzat, de asemenea, UNESCO de părtinire împotriva Israelului.

Decizia de a părăsi UNESCO vine după zeci de ani de relații tensionate între administrațiile succesive de la Casa Albă și organizație.

Statele Unite s-au retras din agenție în 1984, în timpul Războiului Rece, deoarece administrația Reagan considera că UNESCO era prea susceptibilă la influența Moscovei și prea critică față de Israel. Președintele George W. Bush s-a angajat în 2002 să reintre în organizație, în parte pentru a-și arăta deschiderea față de cooperarea internațională în perioada premergătoare războiului din Irak.

În 2011, în timpul administrației Obama, Statele Unite au încetat finanțarea UNESCO după ce aceasta a votat includerea Palestinei ca membru cu drepturi depline. Legile adoptate cu ani în urmă impuneau întreruperea completă a finanțării americane pentru orice agenție a Națiunilor Unite care accepta Palestina în astfel de condiții.

În 2018, administrația Trump s-a retras complet din organizație, invocând prejudecăți anti-Israel, dar Statele Unite au rămas observator fără drept de vot. În 2023, administrația Biden a decis să se reînscrie.

Cum va fi afectată UNESCO de retragerea SUA?

Oficialii UNESCO au regretat decizia SUA de a se retrage, dar au afirmat că impactul financiar asupra organizației va fi minim. Audrey Azoulay, directorul general al organizației, a declarat într-un comunicat că decizia SUA era „prevăzută, iar UNESCO s-a pregătit pentru aceasta”.

Azoulay a afirmat că UNESCO și-a diversificat sursele de finanțare în ultimii ani, bazându-se mai mult pe contribuțiile voluntare ale statelor membre și ale controbuabililor privați.

În prezent, contribuția financiară a SUA reprezintă doar 8% din bugetul total al UNESCO, a spus ea, adăugând că organizația nu are în vedere concedieri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE