Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trocariciul, mijlocul inedit de transport din Delta Dunării

La Festivalul de film Anonimul din Delta Dunării, nu poți folosi mijloace de transport banale într-un oraș: mașina personală, taxiul, autobuzul. Iar acest lucru este extraordinar. Pentru că lipsa traficului intens, liniștea, atitudinea cât mai prietenoasă față de natură sunt parte din succesul acestui festival şi din frumusețea satului Sfântu Gheorghe. Alternativa pentru deplasare? Celebrul... trocarici.

Cuvântul ”trocarici” nu există în DEX

Primul mijloc de transport aici, în Sfântul Gheorghe, este acest trocarici, pe care o să încercăm să îl luăm și noi și să mergem. Unde altundeva, dacă nu la mare.

Dacă ajungeți la Festivalul Anonimul din satul Sfântu Gheorghe, din Deltă, ar trebui să știți că fericirea nu vine doar din filmele văzute, ci și din liniștea locului, frumusețea naturii și, cel mai important, din lipsa claxoanelor.

Tânăr: ”Farmecul locului, liniștea și povestea pe care o întâlnești de fiecare dată an de an, la orice pas, la orice colț de stradă din ulițele satului și pe această plajă superbă care este aici.”

În acest spațiu, unde Dunărea se varsă în Marea Neagră, sunt permise doar câteva mijloace de transport.

În Dicționarul limbii române nu există cuvântul ”trocarici”. Este pur și simplu cred că un joc de cuvinte, plecând de la un tractor mai mic și de la mersul unui arici, cel puțin așa povestesc localnicii.

Ocrotirea peisajului superb

Localnic: ”Nu veniți aici, stați fraților acasă, suntem deja prea mulți.”

Alida Mocanu, jurnalist Euronews: ”Ați înțeles mesajul? Cred că toți cei de aici se gândesc la un lucru. E bine uneori un astfel de loc să fie păstrat retras, cu foarte puțini oameni care vin doar odată pe an pentru că își doresc foarte mult să ocrotească acest superb loc.”

Între timp, trocariciul a ajuns la destinație, unde am întâlnit nu doar tineri cinefili, ci și turiști pasionați de Delta Dunării.

Turiști: ”Este ceva altceva. Altă lume. Parcă e mai deosebită lumea de aici față de Bucureștiul nostru frumos.”

Pe scurt, ajunși la Sfântu Gheorghe, veți mânca pește proaspăt, dar, trebuie să știți că singurele mijloace de transport acceptate sunt Tuk-Tuk-ul, celebrul trocarici, barca și, desigur, mersul pe jos.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE