Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Delta Dunării, destinație de vis. Sute de pensiuni sunt pregătite să primească oaspeți, în ciuda războiului de pe celălalt mal

Corespondentul Euronews Diana Sobaru a fost într-o călătorie de vis în cea mai mare rezervație naturală din țara noastră, Delta Dunării.

Parte din patrimoniul mondial Unesco, acest paradis cus o biodiversitate uimitoare adăpostește mii de specii de păsări, reptile, mamifere și pești. Peste 600 de pensiuni din Delta Dunării sunt pregătite să primească oaspeți, în ciuda războiului de pe celălalt mal. Îngrijorarea a fost mare la începutul conflictului, iar mulți dintre turiști, mai ales străini, și-au anulat vacanțele. Sunt speranțe, totuși, ca vara ce se apropie să-i aducă pe cei dornici de relaxare în aceste meleaguri fermecătoare.

Pornim în călătorie de la Constanța, pe DN 22, spre Tulcea, iar la mai puțin de 80 de kilometri, prin podișul Babadagului, găsim satul Lunca, o așezare plină de farmec, pe malul lacului Golovița din complexul Razelm Sinoe. Într-o oază de liniște, chiar lângă apă, câteva căsuțe cochete albastre cu acoperiș de stuf sunt pregătite de oaspeți. Gazdele îi întâmpină cu storceag și tochitură din pește, iar la ponton, bărcile cu vâsle sau șalupele sunt aliniate, gata de plimbare.

Dumitru Fătu, administrator pensiune: „Pot face excursii de-a lungul lacului Golovița, pot vedea păsări multe, se pot organiza și partide de pescuit.”

Fortăreața ridicată de navigatori genovezi spune povestea a cel puțin șapte secole de istorie a locului

Plecăm din Lunca și ne îndreptăm spre Dunavățu de Jos. Pe drum, natura ni se dezvăluie în toată spendoarea. În peisajul spectaculos, galbenul câmpurilor de rapiță se îmbină sublim cu verdele ierbii și pământul proaspăt arat. Tabloul perfect este completat de maiestuoasa cetate Enisala, ce veghează, parcă, împrejurimile din vârful unui deal calcaros. Fortăreața ridicată de navigatori genovezi spune povestea a cel puțin șapte secole de istorie a locului.

Continuăm călătoria pe drumul străjuit de câmpuri de moriști de vânt. După aproximativ 80 de kilometri ajungem la Dunavățu de Jos, un vechi sat pescăresc din comuna Murighiol. Casele colorate în albastrul specific Deltei dau locului un farmec aparte. În localitate s-a investit mult, iar rusticul camerelor din pensiunile pitorești acoperite cu stuf se amestecă armonios cu cel modern.

Proprietarii recunosc ca sezonul a început cu stângul din cauza războiului din apropiere.

Alex Bejan, administrator pensiune: „Nu am știut ce se va întâmpla, am fost alarmați, probabil mai alarmați decât în perioada pandemiei.”

Și, totuși, mulți dintre turiști, români și străini, și-au anulat rezervările, dar oamenii speră că lucrurile se vor schimba în curând în mai bine. Gazdele mizează pe frumusețea locurilor, dar și pe nevoia de relaxare după anii grei de pandemie.

Cătălin Țibuleac, președintele Asociației Delta Dunării: „Turistul român își dorește o vacanță liniștită și lasă în urmă spaimele legate de un conflict, care de acasă pare foarte aproape, dar în Deltă pare departe.”

Plimbări cu barca, sute de specii de păsări și nuferi mirifici

Plimbările cu barca la apus și răsărit, sutele de specii de păsări ce pot fi admirate în habitatul natural și nuferii mirifici ce acoperă cananalele Deltei Dunării, par a fi asul din mânecă.

Nea Vasile, pescar din Dunavățu, a plimbat de-a lungul anilor mii de turiști. Cei mai mulți sunt fascinați de liniștea din mijlocul naturii.

În ultimii ani, Delta a acaparat și un alt segment de turiști.

Corina Davidov, Asociația Delta Dunării: „Pescarii, acea categorie de turiști care a completat spațiile goale. Delta era căutată mai mult în weekend. Ei au venit și au acoperit și cursul săptămânii.”

Grigore Bejan, proprietar pensiune: „Conceptul nostru a fost ca pescarul împătimit să vină cu familia, familia să rămână la relaxare, iar seara să o petreacă împreună.”

Preparatele gustoase din pește, pregătite în mii de feluri după rețete lipovenești, reprezintă un alt atu. Delta Dunării este singurul loc din țară unde poți mânca pește dimineață, la prânz și seara.

Galina Teleucă, viceprimarul comune Jurilovca: „La grătar, la cuptor, poate fi gătit în orice formă peștele.”

Ce variante de cazare există

Există variante de cazare și pentru cei care doresc o vacanță departe de șosele, în inima pustietății. Ei pot alege pensiunile amenajate între ape, unde se poate ajunge doar cu barca. De cele mai multe ori transportul dus întors este inclus în prețul cazării. Pentru plimbările pe canale, prețurile pentru închirierea unei ambarcațiuni pleacă de la 70 de lei de persoană și pot ajunge chiar și până la 2.000 de lei pentru o plimbare relaxantă de o jumătate de oră la bordul unei șalupe. Răsăritul, apusul și miile de viețuitoare din Delta Dunării pot fi admirate însă și de la bordul unui caiac sau a unei hirdobiciclete care nu costă mai mult de 50 de lei pentru o oră.

După prima zi de vacanță, turiștii sunt complet schimbați.

Mihaela Feodorov, manager pensiune: „Turiștii sunt din ce în ce mai relaxați. Încep să uite de restricțiile pe care le-au avut până acum și înceacă să fie alături de natură.”

Pe relaxarea de după anii de pandemie, pe distracție și voie bună mizează și proprietarii unităților de cazare din Deltă. Asociația de promovare din Delta Dunării organizează în fiecare sfârșit de săptămână evenimente care să-i atragă pe tuiștii dornici de vacanțe. Pe plaja Sulina, de exemplu, „Parastasul Piraților Nepomeniți” a strâns pe nisip peste o mie de oameni.

În Delta Dunării sunt peste 13.000 de locuri de cazare, iar prețurile pornesc de la 300 de lei și pot ajunge chiar și la 700 de euro pe noapte la resorturile de lux.

Anul trecut, Delta a fost vizitată de 140.000 de turiști.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE