Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parchetul European, anchetă în Delta Dunării. Ce valoare are frauda cercetată de procurori

Parchetul European anchetează cum a fost cheltuit miliardul alocat proiectului ITI Delta Dunării. În acest caz, au fost dispuse percheziții la 15 locații din București, Gorj, Giurgiu și Delta Dunării în urmă cu două zile, la solicitarea Parchetului European (EPPO), potrivit Info Sud-Est.

La cât se ridică frauda cercetată de procurori

Parchetul European suspectează trei persoane de constituirea unui grup infracțional organizat la începutul anului 2018. Scopul acestuia fiind fraudarea fondurilor europene pentru dezvoltarea Deltei Dunării (Programul Operațional Regional 2014-2020).

Procurării estimează că presupusa fraudă se ridică la suma de peste trei milioane de euro, cu fonduri europene.

Instituția europeană condusă de Laura Codruța Kovesi precizează că suspecții au dezvoltat o schemă cu șapte societăți comerciale, care erau controlate fie direct, fie prin intermediari.

„Grupul infracțional continuă și în prezent, fiecare dintre suspecți având un rol bine stabilit și acționând în mod coordonat”, afirmă Parchetul European, menționând că doi dintre suspecți au creat patru societăți prin intermediul cărora au accesat în mod abuziv fonduri europene și le-au folosit în alte zone din România, în afara Deltei Dunării.

Mecanismul din spatele fraudei de trei milioane de euro

„Suspecții au pus la punct un sistem prin care, pe baza unor documente inexacte, au creat o aparență falsă privind locul de implementare a proiectelor, existența resurselor financiare aferente contribuției proprii și organizarea transparentă a procedurilor de achiziție. Manipularea procedurilor de achiziții publice a dus la stabilirea unor prețuri crescute în mod artificial”, menționează EPPO.

Al treilea suspect ar fi fost responsabil cu furnizarea unor echipamente celor patru societăți controlate de ceilalți doi, la prețuri supraevaluate.

„Având în vedere că echipamentele au fost achiziționate cu fonduri europene (aproximativ 70%), interesul grupului a fost de a menține prețurile de achiziție la un nivel cât mai ridicat, pentru a obține rambursarea unor sume cât mai mari din fondurile europene. Ulterior, diferența dintre prețul real și prețul de achiziție declarat autorității de management a rămas la dispoziția grupului”, mai susține Parchetul condus de Kovesi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE