Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trenul-spital din Ucraina. 40 de pacienți sunt transportați zilnic în vestul țării

Pe măsură ce atacurile Rusiei se intensifică în estul Ucrainei, sistemul medical face din ce în ce mai greu față numărului de victime. Astfel, un tren a fost special echipat pentru a servi drept ambulanță pe distanțe lungi, evacuând pacienții cu traumatisme sau pe oricine are nevoie de îngrijiri medicale speciale din zonele din prima linie.

Vagoanele au devenit secții medicale

Ambulanțele sosesc zilnic la gara Pokrovsk din Donețk. De acolo răniții și bolnavii sunt duși în regiunile în care îngrijirea medicală este încă disponibilă. Însă majoritatea unităților medicale funcționale se află în vestul Ucrainei. În trenul special pregătit pacienții sunt plasați fie în vagonul pentru terapie intensivă, fie într-unul din cele trei vagoane pentru îngrijiri medicale obișnuite. Trenul își generează propria energie electrică pentru a rula echipamentul și transportă oxigen.

„Trenul nostru poate transporta patruzeci de pacienți deodată. De fapt, acest lucru este foarte necesar, deoarece nu există alte modalități de a evacua un asemenea de număr de pacienți împreună,” a declarat Albina Zharkova, Medici fără frontiere.

Poveștile, relatate cu greu de victime, sunt impresionante, iar medicii spun că ele sunt în continuare sfâșietoare. Un bărbat lucra în grădină când a fost rănit de explozia unui obuz. Și pacienții cu boli cronice apelează la această soluție.

„Toți specialiștii în cancer au părăsit Kramatorsk. Și asta e: nu mai găsești pe nimeni care să ofere îngrijiri medicale. Mai ales când este vorba despre cancer,” a declarant un pacient.

Trenul se îndreaptă spre Liov, în vestul Ucrainei. Rămâne speranța că pacienții se vor putea recupera în siguranță acolo.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE