Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Nou ajutor militar de 400 de milioane de dolari al SUA pentru Ucraina

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

SUA au anunţat acordarea unui nou ajutor militar Ucrainei, între care lansatoare de rachete şi obuze cu precizie ridicată ce vor ameliora capacităţile ucrainene de a viza depozite de armament şi lanţul de aprovizionare al armatei ruse, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Acest ajutor, care se ridică 400 milioane de dolari, cuprinde patru sisteme de lansatoare de rachete multiple HIMARS şi muniţii, care au permis deja forţelor ucrainene să atace ţinte - ca depozite de muniţii - cu rachete trase din afara razei de acţiune a artileriei ruse, a precizat un înalt responsabil al Pentagonului.

Cu astfel de sisteme HIMARS, „Ucraina a reuşit să lovească ţinte ruseşti mult în spatele liniei frontului şi să perturbe operaţiuni ale artileriei ruse”, a explicat acest înalt oficial american.

Astfel, armata ucraineană va dispune în total de 12 HIMARS.

Lotul de ajutor include de asemenea 1.000 de obuze de 155 mm pentru piese de artilerie furnizate de aliaţii occidentali ai Kievului.

Aceste obuze sunt "mai eficiente", căci sunt mai precise şi au o rază de acţiune mai importantă decât cele furnizate de până acum, a precizat responsabilul de la Pentagon.

El nu a confirmat dacă aceste muniţii sunt obuze teleghidate Excalibur, care pot parcurge peste 40 km înainte de a-şi atinge ţinta cu precizie, de fabricaţie americană şi deja livrate de Canada Ucrainei.

Datorită primelor HIMARS livrate luna trecută, experţii militari estimează că armata ucraineană a putut să distrugă peste 10 depozite de muniţii ruseşti aflate în spatele liniei frontului în estul ţării.

„Ruşii fac progrese limitate şi obţinute prin lupte crâncene cu un cost important în anumite mici zone din Donbas, ei sunt în întârziere în raport cu obiectivele lor”, a spus oficialitatea americană.

Sistemele HIMARS au permis ucrainenilor să „perturbe în mod important capacităţile ruşilor de a înainta”, a indicat el.

Washingtonul a furnizat deja o asistenţă militară Kievului în valoare de 6,9 miliarde de dolari de la declanşarea invaziei ruse la 24 februarie.

Distribuie

Taguri