Indemnizațiile pentru concediile medicale aferente bolii obișnuite vor fi acordate în trei categorii, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete. Oficialul a explicat că, potrivit estimărilor, pentru anul 2024 impactul concediilor medicale scurte a fost de peste un miliard de lei. De asemenea, ministrul Sănătății a anunțat că persoanele cu handicap nu vor plăti CASS și nici bolnavii cu afecțiuni cronice, inclusiv bolnavii de cancer.
Rogobete: Pentru codul de boală 01, așa numita boală obișnuită, reașezăm procentele de indemnizație
Alexandru Rogobete a declarat, joi, că indemnizațiile pentru concediile medicale aferente bolii obișnuite vor fi acordate în trei categorii, până la șapte zile - 55%, între 8-14 zile - 65% și peste 15 zile - 75% din baza de calcul.
„Un subiect discutat intens în ultima perioadă în spațiul public a fost cel al concediilor medicale. Se va aplica CASS, ca până acum, doar pentru codul de boală 01. Noutatea pentru codul de boală 01, pentru că ați văzut cu toții excesele care au apărut în acest segment în acest domeniu, sunt reașezarea, dacă doriți, a procentelor de indemnizație, în sensul că pentru o perioadă de până la 7 zile se va aplica un procent de 55% pentru o perioadă cuprinsă între 8 și 14 zile se va aplica un procent de 65%, iar pentru o perioadă de peste 15 zile, un procent de 75%.
Această modificare și această reglementare importantă din punctul nostru de vedere pentru codul de boală 01, așa numita boală obișnuită, acolo unde am identificat sute de concedii care, din punctul nostru de vedere, par în momentul de față a fi fictive, dar sigur, Corpul de Control este în desfășurare, vom economisi pentru nevoia reală din sistemul de sănătate peste jumătate de miliard.”
Potrivit estimărilor, pentru anul 2024 impactul concediilor medicale scurte a fost de peste un miliard de lei, a mai spus ministrul în conferința de presă la Palatul Victoria.
Rogobete: Pentru persoanele cu handicap nu se va aplica taxă CASS
Alexandru Rogobete: „Pentru persoanele cu handicap nu se va aplica taxă CASS. De asemenea, se menține calitatea de asigurat fără plata contribuției pentru bolnavii cu afecțiuni oncologice, beneficiari ai programelor de sănătate, până la vindecarea respectivei afecțiuni. De asemenea, bolnavii neasigurați, dar care beneficiază de alt tip de programe naționale de sănătate, vor beneficia de servicii medicale în cadrul acelui program de sănătate.
Persoanele coasigurate - respectiv soțul, soția sau părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate - vor dobândi calitatea de asigurat în condițiile în care persoana care le co-asigură va plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru șase luni, calculată la salariul de bază minim brut garantat în plată și se acordă calitatea de asigurat pentru 12 luni.
Pentru celelalte categorii se vor ridica excepțiile de la plata CASS.”, a precizat ministrul Sănătății.