Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tragedia de la Luțca se poate repeta oricând. Poduri din Brașov, grav avariate, lăsate de izbeliște de autorități

O tragedie precum cea petrecută la Luțca, în județul Neamț, unde un pod s-a prăbușit, s-ar putea repeta oricând în țară.

La Brașov, de exemplu, autoritățile au lăsat de izbeliște un pod intens circulat, pe o fostă rută ocolitoare a orașului. În urmă cu cinci ani, o grindă de beton s-a prăbușit, iar singura măsură luată până acum a fost aceea de a pune niște parapeți din plastic.

Un alt pod se află într-o stare avansată de degradare

Un alt pod din județ, aflat într-o stare avansată de degradare, a ieșit din garanție acum șapte ani și este singura cale de acces într-un sat, dinspre Brașov.

Traversarea unui pod în România poate fi ca o ruletă rusească. Nu știi niciodată când se poate prăbuși.

Alexandru Ichim, jurnalist Euronews: „Podul face parte din fosta rută ocolitoare a municipiului Brașov. În februarie 2017 o grindă de beton s-a prăbușit, iar în loc a rămas o gaură uriașă. Autoritățile încearcă de atunci să stabilească în proprietatea cui se află acest drum, pentru a putea fi reabilitat.”

Robert Elekes, purtător de cuvânt DRDP Brașov: „În acest moment este greu de răspuns la această întrebare, cui aparține acest pod. Podul a fost preluat de DRDP Brașov în momentul în care s-a construit primul tronson de variantă ocolitoare din Brașov și pentru a asigura continuitatea am preluat noi această stradă. Între timp s-a schimbat legea și lucrurile s-au complicat un pic.”

Reacția Primăriei

Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov: „Așteptăm finalizarea documentației și apoi promovarea hotărârii de Guvern, iar apoi municipalitatea va putea prelua pasajul și va putea demara proiectul tehnic și mai apoi lucrările.”

Un alt pod, o altă problemă. Vechi de peste 100 de ani, podul de la intrarea în satul Podu Oltului, comuna Hărman, este și el, momentan, doar în discuții pentru a fi reabilitat.

Alexandru Ichim, jurnalist Euronews: „Aceasta este singura cale de acces către satul Podu Oltului, dinspre Brașov. De mai bine de șapte ani, podul a ieșit din garanție, iar autoritățile încearcă să găsească o rută alternativă pentru autovehicule și asta pentru că podul trebuie demolat în totalitate și construit altul de la zero.”

Pe hârtie lucrurile stau bine, iar reprezentanții Consiliului Județean Brașov speră ca la începutul anului viitor să înceapă procedura de licitație pentru începerea lucrărilor la noul pod. Totul se blochează însă la un aviz.

Totul se blochează la un aviz

Șerban Todorică, vicepreședinte Consiliul Județean Brașov: „S-a realizat studiul de fezabilitate, urmat de realizarea proiectului tehnic, care este în fază finală. Suntem la Primăria Hărman pentru a primi un aviz, după care autorizația de construcție.”

Onorel Velican, primar comuna Hărman: „Suntem la discuții. Bineînțeles că vom da acest aviz, pentru că nu putem să nu îl dăm, dar suntem la discuții, pentru că între Hărman și Podu Oltului sunt cinci kilometri, iar dacă podul va fi demolat trebuie să găsim o sursă de transport pe care locuitorii să o folosească.”

Consiliul Județean Brașov are în administrare 103 poduri, iar 31 dintre acestea se află, în prezent, în curs de reabilitare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE