Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Transportul electric, viitorul călătoriilor cu impact redus. Turiștii au parte de experiențe inedite cu sănii electrice și safari silențios

Transportul electric transformă lumea călătoriilor - și este pregătit pentru un nou boom.

Odată cu creșterea prețurilor la combustibil, autobuzele electrice, mașinile și scuterele oferă o alternativă prietenoasă pentru buzunar, față de omologii lor care consumă gaz.

Vehiculele electrice cu emisii reduse, sau vehiculele electrice, îndeplinesc, de asemenea, dorința tot mai mare de călătorii durabile.

Tendința de călătorie electrică prinde deja contur: în regiunea Languedoc a Franței, vizitatorii pot face un tur cu scuterul electric off-road prin podgoriile de-a lungul Canal du Midi. În Islanda, turiștii pot observa balenele în tăcere pe o barcă electrică.

Din Cuba până la Copenhaga și în alte nenumărate destinații între ele, bicicletele electrice au devenit o parte omniprezentă a peisajului călătoriilor în ultimii cinci ani.

Atractia lor este cu atât mai pronunțată în locuri precum Yorkshire Dales și Alpii francezi, unde terenul deluros îi descurajează pe majoritatea turiștilor să încerce un traseu atât de riguros.

Călătoriile electrificate vor deveni mai accesibile în 2023

Călătoria pe două roți nu este o idee nouă, deși creșterea numărului de biciclete și scutere electrice a făcut cu siguranță acest mod de transport mult mai accesibil. Nume precum TIER, Lime și Bolt au adus scheme de închiriere cu plată pe minut în orașe din întreaga Europă.

O organizație care promovează micromobilitatea - utilizarea scuterelor electrice și a bicicletelor electrice pentru a călători pe distanțe scurte în zonele urbane - este NUMO, alianța Noua Mobilitate Urbană. În parteneriat cu aproape 150 de guverne și întreprinderi din întreaga lume, scopul său este de a sprijini trecerea către moduri de transport partajate, electrice și active.

„Vizitatorii călătoresc în mod tradițional într-un oraș folosind cel mai intuitiv și mai accesibil mod de transport”, spune Carlos Pardo, consilier senior la NUMO. Vehiculele electrice bifează căsuța intuitivă extinzând zona pe care turiștii o pot vizita ușor, independent și flexibil, fără a fi prea obositoare. Acum, și ele devin accesibile.

E-sănii și e-safari vor oferi experiențe unice, cu impact redus, în natură

Dincolo de biciclete electrice, destinațiile caută noi modalități de a folosi vehiculele electrice. Poluarea fonică și emisiile de carbon sunt ambele factori cheie în promovarea opțiunilor de transport electric. Prin utilizarea unui transport neutru din carbon, aproape silențios, vizitatorii se pot bucura de o experiență îmbunătățită, reducând în același timp perturbările și preocupările de mediu pentru comunitățile locale și fauna sălbatică.

De exemplu, în Laponia, snowmobilele electrice sau săniile electrice oferă o modalitate liniștită, curată și durabilă de a te bucura de peisajele înzăpezite și reni, fără a fi nevoie de husky sau de sănii cu motor care emite mult carbon. Vehiculele electrice își fac treptat drum în industria safari din motive similare - țările doresc să primească turiști fără a le deteriora ecosistemele delicate sau a deranja fauna sălbatică. Deși tendința este în curs de dezvoltare, cabane precum Lewa Wilderness din Kenya și Cheetah Plains din Africa de Sud conduc schimbarea.

Închirierile de vehicule electrice vor deveni mai frecvente în 2023

Vehiculele electrice se confruntă cu câteva provocări cheie pe piața vacanțelor: disponibilitatea stațiilor de încărcare, costuri ridicate, autonomie și disponibilitatea vehiculelor de închiriat. În 2023, se preconizează că costurile vehiculelor vor scădea, intervalul per încărcare va crește și multe țări vor investi în mai multe puncte de încărcare.

Cererea de vehicule electrice este uriașă, depășind viteza cu care producătorii pot livra mașini noi și creând timpi de așteptare de peste un an pentru cumpărători în urma COVID și a războiului din Ucraina. Cu toate acestea, vehiculele electrice devin din ce în ce mai ușor de găsit pentru închirierea de mașini de călătorie unde cererea este mare, în ciuda constrângerilor mai largi ale pieței.

Tendința evadărilor electrificate este explorată mai detaliat în Raportul de tendințe al Expedia și Euronews Travel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE