Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 169), Vodafone (canalul 410).

Primul feribot cu emisii zero de carbon din lume

De Oana Stoica  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Revoluție în portul Marsilia. Compania franceză La Méridionale a inaugurat „Piana”, un feribot cu emisii zero. Reprezintă un vis îndeplinit pentru o industrie arătată cu degetul când vine vorba de emisiile de carbon.

Sistemul este relativ complet, pentru că „tratează atât particulele fine, cât și particulele ultrafine, dar și gazele”, spune directorul de la AtmoSud, observatorul francez al calității aerului, potrivit Euronews.

Cum funcționează feribotul

Feribotul funcționează cu energie electrică. Pe mare, bicarbonatul de sodiu este pompat în gazele de eșapament, unde se declanșează o interacțiune chimică cu particulele minuscule create în timpul combustiei. Astfel, emisiile sunt reduse practic la zero.

Beneficiile acestui tip de sistem, „dincolo de reducerea oxizilor de sulf, este reducerea particulelor fine în masă și ultrafine în număr, cu până la 99,9%”, spune directorul tehnic al La Méridionale, Christophe Seguinot.

Se preconizează că vor fi produse tone de deșeuri

La Méridionale recunoaște că nu a creat nimic nou. Această tehnologie este folosită de ani de zile în teren, în industrii precum centralele termice, de exemplu. Provocarea a constat în adaptarea acestei tehnologii pentru sectorul maritim.

Deși nu vor exista emisii în atmosferă, se preconizează că vor fi produse tone de deșeuri care vor fi ulterior îngropate. Un rău mai mic față de poluarea aerului, responsabilă în prezent de nouă milioane de decese pe an la nivel mondial, potrivit Observatorului francez AtmoSud.

Distribuie

Taguri