Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Traian Băsescu crede în aderarea Moldovei la UE: Transnistria nu cred că va fi o problemă, vrea să rămână conectată la piața europeană

Traian Băsescu consideră că Maia Sandu are șanse mari pentru un nou mandat prezidențial, mai ales că alegerile din octombrie vor include și un referendum privind începerea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Deși stânga pro-rusă reprezintă o provocare puternică, fostul președinte este convins că tensiunile transnistrene nu va împiedica integrarea europeană, subliniind că Transnistria depinde economic de UE și va prefera să rămână conectată la piața europeană.

El sugerează totodată că negocierile pentru aderare ar trebui să înceapă anul viitor.

”Eu cred că Maia Sandu are șanse pentru un nou mandat pentru că în octombrie vor avea loc alegerile prezidențiale, dar o dată cu acestea vor organiza și un referendum cu privire la începerea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană.

După părerea mea, tema ar trebui să o ajute oricum chiar dacă stânga pro-rusă o talonează foarte puternic și are o poziție destul de dură. E ușor când îi faci să vadă o imagine pentru ce înseamnă, acolo marea problemă este problema transnistreană, dar eu am convingerea că transnistrenii sunt departe de a fi fraieri.

Nu trebuie căutați să începi niște negocieri acum, negocierile trebuie să înceapă de anul viitor. De ce spun că nu sunt fraieri? Pentru că 70% din comerțul exterior al Transnistriei se desfășoară cu Uniunea Europeană, în mod cert vor vrea să rămână cuplați la piața europeană și nu să fie izolați într-o piață în cazul în care Moldova decide să abandoneze Transnistria și să mearga cu partea din dincoace de Nistru în Uniunea Europeană, eu cred că transnistrenii nu vor renunța să fie parte a teritoriului Republicii Moldova având ca alternativă să rămână într-un no man's land.

Sigur, nu vreau să stârnesc o dezbatere publică, dar Transnistria la un moment dat poate face obiectul unor negocieri, schimburi de teritorii, dar e o temă așa complicată că nu merită să o lansez în spațiul public.”, a declarat Traian Băsescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE