Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Antony Blinken reafirmă la Chişinău sprijinul SUA pentru Republica Moldova: "Sunteţi un partener preţios în regiune"

Secretarul de stat american Antony Blinken, în vizită în Republica Moldova, a reafirmat miercuri sprijinul său pentru această ţară ce se învecinează cu Ucraina şi care aspiră să se apropie de Occident, într-un moment în care Washingtonul este îngrijorat de ingerinţele ruse în regiune, informează AFP.

”Un partener preţios în regiune”

"Sunteţi un partener preţios în regiune", a declarat Blinken, salutând munca "în circumstanţe dificile" a preşedintei Maia Sandu, care a întors cu hotărâre ţara sa spre Uniunea Europeană.

Blinken a promis că va susţine "o democraţie rezilientă" în faţa tentativelor de destabilizare ale Rusiei. "Vrem să ne asigurăm că poporul moldav poate să-şi decidă el însuşi soarta. Aceasta este miza", a insistat secretarul de stat american.

La rândul său, Maia Sandu a declarat că beneficiile directe ale sprijinului american pentru Republica Moldova sunt evidente. De asemenea, prin sancţionarea celor care încearcă să destabilizeze Republica Moldova, SUA contribuie la securitatea republicii, potrivit Deschide.md.

"Ne sprijiniţi în visul nostru ca Republica Moldova să devină un pământ al păcii, prosperităţii şi securităţii pentru cei ce muncesc onest. Trăim vremuri în care dorinţa oamenilor de a trăi în libertate şi pace e pusă la grea încercare de adversarii democraţiei. Vecinii şi prietenii din Ucraina plătesc în fiecare zi un preţ cumplit pentru aspiraţia de a fi liberi. Vă mulţumesc pentru că sprijiniţi Ucraina. Prin rezistenţa sa, Ucraina ne protejează pacea, iar sprijinul pentru Ucraina înseamnă şi sprijin pentru securitatea Republicii Moldova', a adăugat Maia Sandu.

Lupta cu corupţia este una dificilă şi lungă, însă autorităţile de la Chişinău sunt hotărâte să o ducă până la capăt, a mai afirmat Maia Sandu în cadrul conferinţei de presă comune cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

"Cu finanţarea USAID s-au creat industrii inovatoare, Mediacor, Artcor, Tekwill. Datorită ajutorului american, industria vinicolă (a Republicii Moldova) înregistrează un progres recunoscut la nivel european. Vinurile noastre au obţinut un număr record de medalii. Reuşim să modernizăm grădiniţe cu ajutorul american. SUA ne sprijină şi în lupta cu corupţia. Da, e o luptă dificilă şi lungă, dar suntem hotărâţi să o ducem până la capăt', a declarat ea.

Rusia, în ofensivă în Ucraina

Trupele ruse sunt desfăşurate de mai multe decenii în regiunea separatistă Transnistria, ai cărei lideri au cerut la sfârşitul lui februarie "protecţia Moscovei".

Această vizită de câteva ore intervine într-un moment în care Rusia înregistrează victorii pe câmpul de luptă, reanimând dezbaterea cu privire la posibilitatea acordată Ucrainei de a utiliza sau nu arme occidentale împotriva teritoriului rus.

Aliaţii Ucrainei "se vor adapta şi vor ajusta" livrările lor de arme pentru a garanta un succes, a spus în această privinţă miercuri secretarul de stat american Antony Blinken.

"În timp ce Rusia şi-a modificat modul în care îşi conduce agresiunea, noi ne-am adaptat şi ajustat şi eu sunt convins că vom continua să o facem", a declarat Blinken la conferinţa de presă în timpul vizitei sale în Republica Moldova.

După ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut aliaţilor să autorizeze Ucraina să atace direct teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează ca ajutor militar, dezbaterea pe acest subiect agită Washingtonul şi capitalele europene.

Scopul vizitei lui Blinken este acela de a "reafirma sprijinul SUA pentru procesul de aderare a Republicii Moldova la UE şi pentru securitatea energetică", a precizat anterior Departamentul de Stat într-un comunicat.

Aflată multă vreme pe orbita Kremlinului, Republica Moldova s-a întors spre Occident în timpul actualei preşedinţii a Maiei Sandu, aleasă în 2020 şi candidată la realegerea sa.

Maia Sandu acuză în mod regulat Moscova că încearcă să destabilizeze Republica Moldova prin atacuri hibride, în special odată cu apropierea scrutinului din 20 octombrie, aminteşte AFP.

Un referendum asupra aderării Republicii Moldova la UE ar urma să fie organizat în aceeaşi zi, cele 27 de state membre dând undă verde pentru deschiderea negocierilor de aderare cu această ţară majoritar românofonă cu 2,6 milioane de locuitori.

Precedenta vizită a lui Blinken a avut loc cu câteva săptămâni după declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, în februarie 2022, când temerile privind o escaladare a conflictului erau foarte mari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE