Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maia Sandu spune că Republica Moldova își propune să reintegreze Transnistria înainte de aderarea la UE: „Lucrăm în acest sens”

Maia Sandu, aflată într-o vizită de stat în Norvegia, a precizat, marți, că țara îşi propune să reintegreze regiunea separatistă Transnistria înainte de a adera la Uniunea Europeană, relatează Reuters şi Radio Chişinău, citate de Agerpres. Fâșia dintre Republica Moldova și Ucraina este susţinută de Rusia.

Maia Sandu spune că Republica Moldova își propune să reintegreze Transnistria înainte de aderarea la UE

Dorin Recean, șeful Guvernului de la Chișinău, a declarat că Republica Moldova își propune să intre în Uniunea Europeană până în 2030. Consideră că este un „obiectiv realist”, însă unul pentru care „trebuie muncit”. Aceeași idee a fost reiterată și de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a adăugat și faptul că țara îşi propune să reintegreze Transnistria, fâșia de pământ de 30 de km lățime între Ucraina și Republica Moldova, înainte de aderarea la UE.

Transnistria a ieşit de sub jurisdicţia Chişinăului după un scurt război în 1992 împotriva armatei moldovene.

Maia Sandu: „Scopul nostru şi misiunea noastră sunt să pregătim ţara pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2030. Ideal ar fi ca până atunci să avem ţara reintegrată. Lucrăm în acest sens, dar nu depinde doar de noi. Vom face tot ce este posibil ca să realizăm reintegrarea înaintea de a accede în UE, dar nu trebuie să excludem şi alte posibilităţi. Angajamentul nostru pentru o rezolvare paşnică a conflictului rămâne la fel de puternic”, a declarat aceasta într-o conferinţă de presă comună cu premierul Norvegiei, Jonas Gahr Støre.

Jonas Gahr Støre: „Alegeri importante urmează să aibă loc în Republica Moldova - prezidenţiale, un referendum privind integrarea europeană, dar şi alegeri parlamentare. (...)  şi deja putem observa o multitudine de atacuri hibride menite să destabilizeze agenda acestor evenimente.

O nouă ameninţare de securitate în Europa, unde Rusia forţează toate limitele şi toate frontierele. Suntem alături de dumneavoastră şi de tot pentru ce luptă cetăţenii Republicii Moldova”, a precizat șeful guvernului de la Oslo.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE