Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Republica Moldova vrea să adere la UE până în 2030. Premierul Dorin Recean: ”Este un obiectiv realist”

Dorin Recean, șeful Guvernului de la Chișinău, a declarat că Republica Moldova își propune să intre în Uniunea Europeană până în 2030. Consideră că este un ”obiectiv realist”, însă unul pentru care trebuie muncit foarte mult mai mult”. De asemenea, premierul Republicii Moldova a recunoscut că nu este mulțumit de rezultatele lupte împotriva corupției, inclusiv în domeniul justiției, iar, în opinia sa, procurorul european Laura Codruța Kovesi este ”un simbol al luptei cu corupția”.

În emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, premierul Dorin Recean a vorbit despre reformele pe care Republica Moldova le întreprinde pentru a intra în Uniunea Europeană până în 2030.

Vitalie Cojocari: ”Republica Moldova își dorește să adere la Uniunea Europeană până în 2030. Acest obiectiv a fost considerat de foarte mulți extrem de optimist. Dumneavoastră cum îl vedeți?

Dorin Recean: ”Este un obiectiv realist. Este un obiectiv ca pentru care pur și simplu trebuie muncit foarte mult mai mult decât în mod normal.

Dorin Recean, despre lupta împotriva corupției din Republica Moldova: Nu sunt satisfăcut de rezultate

Vitalie Cojocari: ”Una din probleme ar fi lupta cu corupția. Reușește justiția din Republica Moldova să lupte cu corupția, așa cum solicită și a cere Uniunea Europeană prin acordurile de aderare?”

Dorin Recean: ”Lupta corupția este cerută în primul rând de cetățenii Republicii Moldova. Trebuie să reieșim din asta. Orice reformă pe care o facem la Chișinău o facem în primul rând pentru cetățenii Republicii Moldova.

Lupta cu corupția este fundamentală. Reforma justiției este fundamentală, pentru că doar asta aduce aplicarea legii și ireversibilitate oricăror politici publice pe care le-ai implementa”

Eu personal nu sunt satisfăcut de rezultatele nici ale reformei justiției și nici a luptei cu corupția. Mai avem o rezistență enormă și în pe tot lanțul, (...) în toate organele de aplicare a legii.

Avem primele rezultate structurale. Mă refer la noul Consiliu Superior al Magistraturii, noul Consiliu Superior a Procurorilor, dar mai avem foarte mult de lucru ca să curățăm Procuratură și judecătorii de procurorii și judecătorii corupți. Avem aceste procese de evaluare extraordinară a procurorilor și judecătorilor.

Ele își au un parcurs relativ lent (...) În același timp, mai există decizii, da, care sunt evident contrare legii și demonstrează nivelul de corupție care încă persistă în instanțe”

Unii judecători din Republica Moldova ar ezita să condamne magistrații corupți. Dorin Recean: Este o barieră psihologică greu de depășit

Vitalie Cojocari: ”Vorbeați despre despre judecători corupți. Prin ce se manifestă această corupție a unor judecători și de ce nu sunt reținuți? De ce nu ajung în fața unei justiții, a unor judecători pe care înțeleg că i-ați ales și care ar putea să facă niște procese echitabile?

Dorin Recean: Tocmai de aceea că există rezistența la alți judecători care trebuie să asigure condamnarea foștilor colegi sau actualilor colegi. Iată, acum câteva săptămâni, procurorii au fost și au mers cu anumite proceduri, după care ele au fost reversate.

Deci încă există această rezistență în interior. În Republica Moldova există procurori onești, există judecători onești și eu întotdeauna fac această invitație ca ei să facă un pas înainte, un pas curajos și să acționeze inclusiv asupra colegilor lor.

Înțeleg că aceasta este o barieră psihologică greu de depășit(...)”

Republica Moldova ia în calcul să angaja procurori și judecători din România. Premier: Am deschis concursuri

Vitalie Cojocari: ”Dacă e o problemă atât de mare, și psihologic că să-ți anchetezi proprii colegi, că despre asta vorbiți, nu v-ați gândit la soluția de a aduce procurori, judecător din altă parte, eventual din România, pentru că aveți deja această experiență cu guvernatorul Băncii Naționale.

Dorin Recean: ”Noi am deschis concursuri, și eu personal și toată lumea mergem și invităm procurori, judecători și alt alt gen de angajați publici să vină la la Chișinău și să-și asume anumite roluri, inclusiv din România. Mai ales din România.

Avem foarte mulți români de la București care lucrează la Chișinău, lucrează în în administrație”.

Laura Codruța Kovesi, un simbol al luptei anticorupție

Vitalie Cojocari: Laura Codruța Kovesi, procurorul european, vă sprijină în vreun fel în lupta împotriva corupției la Chișinău și cum anume?

Dorin Recean: ”Avem o comunicare foarte bună. Laura Codruța Kovesi este și un simbol al luptei cu corupția. A avut mai multe întâlniri și programe de asistență cu procurorii, în mod special cu Procuratura Anticorupție de la de la Chișinău”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE